Cestitka_Uskrs

Započeli radovi na uređenju bivše crkve i samostana sv. Nikole vrijedni 30 milijuna kuna

Povodom započetih radova, gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić u pratnji pročelnika za prostorno uređenje i graditeljstvo, Darka Kasapa, pročelnika za EU fondove, Ante Ćurkovića i pročelnika za UO za komunalne djelatnosti, Robertina Dujele, obišao je gradilište kompleksa bivše crkve i samostana Sv. Nikole.

Ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju Mladen Pešić, informirao je gradonačelnika i suradnike o započetim radovima. U samoj crkvi u tijeku su zemljani radovi koji uključuju uklanjanje podova i otvora koji su bili prekriveni betonskim blokovima, u prijemnoj zgradi u tijeku je uklanjanje žbuke i betonskih podova dok u dvorištu crkve traju radovi na rušenju bunkera nakon čega slijedi postavljanje građevinske skele.

Kao što je poznato projekt valorizacije kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole uključuje obnovu postojeće zgrade, gradnju i opremanje novih prostora Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju te prilagodbu novim sadržajima s primarnom svrhom unaprjeđenja kulturnog, obrazovnog i znanstvenog segmenta. Provedbom projekta doprinijet će se održivom turističkom i gospodarskom razvoju kroz valorizaciju kulturne baštine.

Za projekt „Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru“ zadarskom Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju odobrena su bespovratna sredstva u sklopu ITU Mehanizma iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za koje je projekte pripremao Grad Zadar koji je ujedno i sufinancirao projektnu dokumentaciju u iznosu od 350 tisuća kuna te je kroz cijelo vrijeme pripreme projekta bio partner Ministarstvu kulture. Ukupna vrijednost ovog projekta je 29.985.487,36 kuna, od čega su bespovratna sredstva odobrena u iznosu od 25.487.664,25 kuna, dok će udio sufinanciranja Ministarstva kulture od 15% iznositi 4.497.823,11 kuna.

Gradonačelnik Dukić je sa suradnicima također obišao i Trg sv. Frane za čiju je gradnju izdana građevinska dozvola. Autor projekta je arhitekt Ante Uglešić, a vrijednost 6.358.100 bez PDV-a, odnosno 7.935.125 kuna s PDV-om. Projekt obuhvaća parterno uređenje trga, zelene površine i nogostup čime će Trg sv. Frane dobiti definirani izgled i funkciju. Projekt uređenja trga kandidirat će se prema fondovima EU.

Rekonstrukcijom crkve sv. Nikole te obnovom i uređenjem Trga sv. Frane grad će dobiti još jedan reprezentativan kulturno-povijesni javni prostor na Poluotoku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...