Zbog smanjenja isporuka “zapadnih” cjepiva, Hrvatska počela pregovore i s kineskim proizvođačima

Pregovori s kineskim proizvođačima cjepiva počeli su krajem ovog tjedna, u trenutku kada gotovo svakodnevno stižu loše vijesti o smanjenju isporuka otprije naručenih cjepiva američkih i europskih proizvođača, objavio je Jutarnji list, navodeći kako zadnja takva vijest stigla od AstraZenece kaže da će do kraja ožujka smanjiti isporuke za Europsku uniju za oko 90 milijuna doza, odnosno za Hrvatsku oko 100.000 doza.

Prvo se u kontakt stupilo s tvrtkom CanSinoBIO, proizvođačem vektorskog cjepiva Convidecia koje se daje u jednoj dozi, a u dolazećem tjednu razgovarat će se i oko Sinopharma i Sinovaca. No, dogovor je zasad upitan jer Kinezi, prije dostave dokumenata o svojim cjepivima i izvještaje o drugoj i trećoj fazi ispitivanja, traže potpisivanje ugovora na razini država. To predstavlja problem za hrvatsku stranu, jer bi trebala potpisati ugovor bez potvrđenih informacija o učinkovitosti cjepiva i njihovog sigurnosti, odnosno mogućim nuspojavama.

Drugi problem je i prilično visoka cijena kineskih cjepiva pa je tako poznato da je Mađarska jednu dozu Sinopharma platila čak 37,5 dolara, što je skuplje i od najskupljeg ‘zapadnog’ cjepiva Moderna koje košta 37 dolara. Kinezi su izvijestili kako Sinopharm učinkovit oko 75 posto, cjepivo tvrtke CanSinoBIO 65,3 posto, dok je Sinovac učinkovit od 50,4 do 83,5 posto.

U namjeri da nadoknadi manjak izazvan smanjenom isporukom naručenih ‘zapadnih’ cjepiva, Hrvatska je već nedavno ušla u pregovore i s Rusijom oko njenog cjepiva Sputnjik V, no tu se čeka odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA).

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...