48 posto novca iz EU; Vrtić u Turnju kreće s radom sredinom ovog mjeseca

Upravni odjel za graditeljstvo i okoliš Zadarske županije izdao je uporabnu dozvolu Općini Sv. Filip i Jakov za objekt novog dječjeg vrtića izgrađenog u Turnju te bi vrtić trebao početi s radom sredinom ovog mjeseca.

“Projekt izgradnje dječjeg vrtića u Turnju je gotov, nedavno smo imali tehnički pregled, a sad smo dobili i uporabnu dozvolu. Sve ostale potrebne suglasnosti su također ostvarene te sam jako sretan što će vrtić jako brzo krenuti sa radom”, rekao je načelnik općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić.

Projekt “Izgradnja dječjeg vrtića Cvitić u Turnju” je sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje dječjeg vrtića iznosi 9.142.633,06 kuna, a Europska unija sufinancira projekt s iznosom od 4.452.840,94 kuna (48,7 posto), dok je udio Općine Sv. Filip i Jakov 4.689.792,12 kuna (51,3 posto).

“Vrijednost ovog projekta je oko devet milijuna kuna, a od tog ukupnog iznosa oko dva i pol milijuna kuna spada na uređenje okoliša u blizini samog vrtića tj. na parking, dječje igralište, ograde te hortikulturu”, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

Izgradilo se 372 metara četvornih bruto građevinske površine dječjeg vrtića opremljenog za potrebe izvođenja programa odgoja i obrazovanja prema zahtjevima Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe. Također, uspostavio se sustav odgojnih jedinica za 54 djece, jedna jedinica za djecu jasličke dobi (12 mjeseci do tri godine) odnono za 12 djece, jedna jedinica za djecu vrtićke dobi (4-7 godina) za 22 djece i jedna jedinica za djecu vrtićke dobi (3-7 god) odnosno za 20 djece. Za potrebe upravljanja vrtićem u skladu s Državnim pedagoškim standardom predškolskog odgoja i obrazovanja će biti zaposleno 5 novih osoba odgovarajuće stručne spreme za obavljanje djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja.

“Osjećam veliku sreću zbog dobivanja uporabne dozvole jer iza ovog projekta stoji dugogodišnji rad i trud ne samo današnjih općinskih djelatnika i ravnateljice DV Cvit Mirjane Zalović, nego i upornost prijašnjih načelnika, vijećnika i raznih djelatnika koji su bili uključeni u ovaj projekt. Hvala im svima na njihovoj kontinuiranosti u radu”, rekao je Zoran Pelicarić.

Načelnik Zoran Pelicarić naveo je i da će se ovim projektom poboljšati kvaliteta i dostupnost javne usluge te briga o djeci na području općine Sveti Filip i Jakov, što izravno utječe na zdrav i kvalitetan razvoj od najranije životne dobi te oslobađa radne kapacitete roditelja kao pružatelja roditeljske skrbi.

“Povećanje radnih kapaciteta roditelja utječe pozitivno na mogućnosti zapošljavanja te samozapošljavanja. Ujedno, uključivanjem u programe dječjeg vrtića, djeci se osiguravaju uvjeti za osobni razvoj i učenje te daljnje obrazovanje i osposobljavanje, rekao je Pelicarić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...