600 MILIJUNA KUNA Pogledajte tko sve ima pravo na Covid dodatak i kada se isplaćuje

Vlada je u srijedu donijela odluku o isplati umirovljenicima jednokratnog novčanog primanja radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom bolesti covid-19, a ministar rada Josip Aladrović procjenjuje da će se za to isplatiti 600 milijuna kuna.

“Za isplatu jednokratnog novčanog primanja potrebno je osigurati sredstva u državnom proračunu u iznosu od 600 milijuna kuna za više od 850 tisuća korisnika”, poručio je ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović na sjednici Vlade.

Pravo na jednokratni, tzv. covid dodatak imaju umirovljenici, korisnici mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, zatečeni u isplati mirovine za mjesec ožujak 2021., ako im ukupna mjesečna mirovina ne prelazi limit od četiri tisuće kuna te ako nisu zaposleni.

“Iznos jednokratnog novčanog primanja ovisan je o visini mirovinskih primanja”, rekao je Aladrović pojasnivši da će umirovljenici s najnižim mirovinama, onima čija je vrijednost do 1500 kuna, biti isplaćen jednokratan dodatak od 1.200 kuna. Oni s mirovinama višim od 1500,01 do 2000 kuna, jednokratno će dobiti 900 kuna dodatka. Nadalje, umirovljenici s primanjima od 2000.01 kuna do 3000 kuna, dobit će 600 kuna covid dodatka. Oni s mirovinom koja iznosi između 3000 kuna i jedne lipe te 4000 kuna, primit će dodatak od 400 kuna.

Isplata dodatka u travnju, za primatelje inozemnih mirovinu u srpnju

Prema Vladinoj odluci, na covid dodatak imaju pravo i umirovljenici koji uz hrvatsku, primaju i inozemnu mirovinu, iz država s kojima je Hrvatska sklopila međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili koje primjenjuju uredbe EU o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti.

Podjelu covid dodataka za različite kategorije umirovljenika pojasnila je Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske u emisiji Dobro jutro Hrvatska HRT-a.

‘Umirovljenici koji imaju i domaću i inozemnu inozemnu mirovinu sami će se obraćati nadležnim mirovinskim uredima i donijeti potvrdu koliko imaju vanjske mirovine, a da bi imali pravo na dodatak zbrojeni iznos inozemne i domaće mirovine ne smije preći 4000 kuna’, rekla je Fortuna.

Zasad nije sigurno hoće li pravo na dodatak imati umirovljenici koji primaju samo inozemnu mirovinu. Frotuna je rekla da će od Vlade tražiti posebno tumačenje za taj segment umirovljenika.

Covid dodatak bit će isplaćen u dva navrata – koncem travnja za korisnike mirovine koji primaju samo mirovinu iz Republike Hrvatske te u srpnju za korisnike inozemnih mirovina te za one kojima rješenja za pravo na mirovinu bude doneseno naknadno.

Jednokratno novčano primanje nije oporezivo, ne može biti predmet ovrhe te se neće uračunavati u prihodovni cenzus za oslobađanje plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Pravo na covid dodatak, imaju i korisnici obiteljske mirovine, a ako žive odvojeno, svakoj skupini korisnika podijeljene obiteljske mirovine isplata jednokratnog novčanog primanja pripada uz navedene uvjete i iznose, navodi se u odluci Vlade.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...