7. Studentski etnografski filmski festival u Zadru; Sudjelujte u radionici pod vodstvom vrsnog filmaša Matije Kralja

Studentski etnografski filmski festival (SEF) ponovno se ove godine održava u poznatom formatu! Kao jedini festival ovakve vrste u Hrvatskoj, već sedmu godinu za redom, studentski filmski festival okuplja mnogobrojne zaljubljenike u film, studente i autore filmova. Ovoga puta, festival će se održati online i uživo u, stalnim posjetiteljima već poznatom, parku Kapetanski na zadarskim bedemima. U organizaciji studenata i profesora Odjela za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru te udruge ANTROPOP pozivamo Vas na sudjelovanje i ove godine.

Uz same projekcije amaterskih studentskih filmova, svake godine organiziraju se razna predavanja i radionice. Ove godine, zadovoljstvo nam je najaviti radionicu na temu stvaranja kratkog filmskog uratka pod vodstvom vrsnog filmaša, videoumjetnika i dokumentarista – Matije Kralja.

Radionica se zbog trenutne epidemiološke situacije održava online putem ZOOM platforme od 3. svibnja do samog početka festivala i to čak u 4 termina. Tema radionice biti će industrijska baština (ne samo Zadra, već i nekog drugog grada u kojem se sudionik nalazi). Kroz radionicu vezanu uz stvaranje filmskog uratka, sudionici će imati priliku naučiti kako se na različite vizualne načine može interpretirati i reprezentirati društvene i kulturne procese, u ovom konkretnom slučaju industrijalizacije i urbanizacije.

Koncept radionice zamišljen je na način da se sudionici upoznaju sa procesom snimanja i montaže, s naglaskom na razvijanje vještine odabira teme i priče koje će pratiti sam film. Sudionike će se uputiti i u stvaranje sinopsisa filma na kojem će se onda raditi.

Kao što je ranije navedeno, radionica se održava periodično kroz četiri termina (u razmacima od otprilike tjedan dana), a kratak raspored donosimo u nastavku:

Prvo predavanje:

Predstavljanje/upoznavanje
Uvod u kameru: način rada kamere, osnovne funkcije (iso, otvor blende, shutter, objektivi, fokus…)
Tipovi kamera i njihove razlike u korištenju
Kadrovi (planovi, kompozicija,…)
Drugo predavanje:

Pregled fotografija
Performativno iza kamere
Načini snimanja s obzirom na temu pojedinog polaznika
Odabir tipa kamere, objektiva i opreme (retorički elementi predavanja)
Razgovor o isječcima filmova
Treće predavanje:

Razgovor o kadrovima
Uvod u montažu
Razgovor o montaži u predloženim filmovima
Medijske mogućnosti/medijski trik
Montaža u programima za montažu (instalirati na mobitel FilmoraGo aplikaciju ako ne postoji mogućnost montiranja na nekim od programa  na kompjuteru)
Četvrto predavanje:

O montaži polaznika
Završne konzultacije i fine editing (ubacivanje ulazne/izlazne špice)

Prijave na radionicu šaljite s naznakom “SEF radionica”, najkasnije do 1. Svibnja na mail: [email protected]

Uz osobne podatke (ime, prezime, godina rođenja, studij), potrebno je poslati i kratko motivacijsko pismo – zašto ste vi baš idealan kandidat za polaznika naše radionice!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...