Apel Kožinjanaca zbog ceste smrti: “Strah me pustiti dijete da samo ide do škole, vozi se prebrzo, a pješački prijelazi su postavljeni na opasna mjesta”

Prometnica DC306 kroz Kožino nedvojbeno je crna točka u Zadarskoj županiji. Na to je podsjetila tragedija u kojoj su živote izgubila dvojica mladića u dobi od 20 i 21 godinu. Nesreću je skrivio neiskusni 18-godišnji vozač koji nije stao na znak “stop”.

Opasnosti ceste itekako je svjestan čitatelj iz Kožina koji nam se javio u svoje, ali i u ime svih mještana. Kako kaže, cesta je rekonstruirana prije 10-ak godina. Samom rekonstrukcijom dobila se brža i opasnija prometnica kojom se vozi prebrzo, a pješački prijelazi nisu napravljeni adekvatno i postavljeni su na opasna mjesta. Na samoj raskrsnici u kojoj su poginuli mladići, je okuka koja stvara nepreglednost dolaska automobila iz više smjerova.

– Postavljeno je ogledalo na kojem se ne može vidjeti i procijeniti udaljenost nadolazećih automobila. Autobusna stanica koja se nalazi na toj raskrsnici također stvara problem jer upravo se tamo nalazi nepregledni pješački prijelaz iza okuke na kojem cestu pretrčavaju djeca koja se iskrcaju iz autobusa. Osobno živim na toj cesti i roditelj sam troje djece. Iskreno me strah pustiti dijete da samo ide do škole po toj prometnici. Jedina signalizacija na cesti je znak na kojem je ograničenje 50km/h sa treptajućim svijetlom kojeg se naravno nitko ne pridržava. Ako želite prijeći cestu morate se naoružati strpljenjem jer ćete se načekati da vam netko stane. Sam sam bio svjedok više puta sa djecom da nitko ne želi stati, dapače ubrzavaju i dovode u opasnost nas pješake, kaže nam Kožinjanac, dodajući da nije prometni stručnjak, no da je posve jasno da nešto treba napraviti da se smanji prebrza vožnja kroz naselje. Smatra da postavljanje semafora i kamera ne bi bilo dovoljno.

-Na toj prometnici živi dosta djece i roditelji strahuju zbog toga. Što se još mora desiti da se nešto poduzme sa tom prometnicom? Apeliram na sve odgovorne institucije da se ne ogluše na ovaj apel žitelja Kožina i da svi skupa pronađemo adekvatno rješenje za ovu opasnu prometnicu, poručuje čitatelj.

Podsjetimo, u kolovozu 2016. godine na toj cesti oko 23 sata poginuo je motociklist (40) na Yamahi vozeći iz Zadra prema Ninu. Sudario se s dva automobila koji su vozili iz suprotnog smjera. Očevid je trajao do šest ujutro jer policajci noću nisu mogli pronaći dijelove motocikla i tijelo vozača, kojeg je odbacila silina udarca.

U svibnju 2014. na toj cesti, nekoliko stotina metara niže, poginuo je još jedan motociklist. U blagom zavoju, vozeći u smjeru Zadra, poginuo je u sudaru s kamionom miješalicom.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...