Beroš: “Limit zadarske bolnice nije dovoljan ni za isplatu plaća”, Čulina: “Pomoć nam je neophodna”

Osim o porastu broja zaraženih, problemima s platformom CijepiSe, ministar Vili Beroš danas je u Zadru govorio i o reformi zdravstvenog sustava. Kako je rekao, kriza je istaknula sve dobro u našem sustavu, ali i elemente poput financijske nestabilnosti. Naglasio je da je vrijeme za promjene koje se više ne mogu odgađati.

– Osnovni cilj uz postizanje organizacijskog poboljšanja hrvatskog zdravstvenog sustava će biti postizanje financijske stabilnosti“, rekao je Beroš dodavši da su riješili pitanje dugovanja prema veledrogerijama do kraja godine. Na taj su način kupili vrijeme i omogućili da pacijenti ne strahuju da će ostati bez svoje terapije.

-HZZO dobio je zadatak analizirati i narudžbe i potrebe lijekova za hrvatski zdravstveni sustav te optimalizirati iste procese da nabavljamo ono što je potrebno,  kazao je Beroš, koji se osvrnuo i na limite zdravstvenih ustanova koji, kako je dodao, nisu dobri. To se poglavito odnosi na zadarsku bolnicu.

-Potrebe samo za plaće se odnose na 115 % limita što znači da limit koji ima zadarska bolnica nije dovoljan ni za isplatu plaća zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika, a gdje su još potrošni i ugradbeni materijal, lijekovi, energetika i ostalo“, rekao je Beroš ističući da su korekcija limita, njegovo prilagođavanje, adekvatno formiranje cijene zdravstvene usluge, nužni.

S ministrom se složio i ravnatelj zadarske bolnice, dr. Željko Čulina, koji je rekao kako im je pomoć neophodna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...