Botić prijavila Longina za ratni zločin: “Tukao je hrvatske vojnike, primili su više od 50 udaraca u glavu, prsa, vrat i leđa. Sve se zna već 30 godina, a on obnaša visoke dužnosti”

U ime Akcije mladih Zadar, Marjana Botić obavijestila je javnost kako je Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske predala prijavu protiv Božidara Longina za ratni zločin.

Zbog kompromitirajućih informacija s kojima je izašla pred novinare, zatražila je i policijsku zaštitu.

Zaprimili smo dokumentaciju koja upućuje na ozbiljan događaj iz 1991. godine. Istu smo predali Državnom odvjetništvu s istražnim zahtjevom. Božidara Longina ovi dokumenti sigurnosne službe Ministarstva obrane terete za djela, odnosno nedjela koja se svrstavaju u zločine iz rata. Kao takva spadaju pod međunarodnu Ženevsku konvenciju i nemaju zastaru. Djela su posebno šokantna, jer se radi o svjedočenju dvoje hrvatskih vojnika koji prepričavaju da ih je Božidar Longin, kao tada vojni policajac, premlatio udarcima u glavu, prsa, vrat i leđa. Više od 50 puta, dok jedan od njih nije pao u nesvijest. Možemo se samo zapitati kako su onda prolazili pripadnici suprotstavljene vojske. Imamo svjedočenja koja je teško slušati. I hrvatska država i njezini branitelji zaslužili su da dobiju zadovoljštinu nakon 30 godina. Pravnu državu spriječio je HDZ, jer ove dokumente državne službe i ministarstva imaju već tri desetljeća. Ta dva hrvatska branitelja trebala su biti direktori Hrvatskih šuma, dožupani i župani. Potresena sam, jer i otac mi je bio branitelj te 1991. godine. Zato pozivam sve branitelje i braniteljske udruge da stanu iza ovo dvoje kolega. Ne pristajem živjeti u državi u kojoj je osoba koja je počinila ratni zločin, pretukla ljude godinama na tako visokim dužnostima i sada je kandidat HDZ-a za župana, kazala je Botić.

Više pogledajte u našem video zapisu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...