Božinović otkrio očekuje li nas uskoro novo zatvaranje: “Brine me rast broja zaraženih”

“Ja sam poslao pismo Uredu predsjednika i Uredu predsjednika Vlade da predlažemo da treba ići sukcesivno, da se ne bi na jednom mjestu našlo više od 25 ljudi. Ured predsjednika je odgovorio da prihvaća naš prijedlog. Tako je bilo i lani, bila je epidemija”, objasnio je sinoć u Dnevniku Nove TV šef Nacionalnog stožera Davor Božinović odvojene protokole današnjeg obilježavanja Krvavog Uskrsa na Plitvicama.

Upitan je li mu komunikacija premijera i predsjednika normalna kaže kako se na takvu komunikaciju mora reagirati.

Gdje će na razini države pooštriti mjere ako se loše brojke nastave, Božinović kaže kako je u ovom trenutku jako važno da su se aktivirali stožeri na županijskim razinama.

“Svaki dan dolaze neki njihovi prijedlozi. To je dobro jer mi ovu bitku ne možemo dobiti iz Zagreba, ne možemo dobiti samo s odlukama Nacionalnog stožera zato što, između ostalog, nije ni situacija u Hrvatskoj posvuda ista”, kaže.

“Na otvorenom se teško zaraziti”

Upitan je li utjecao na to da Zagreb odustane od mjere obveznog nošenja maski na otvorenom, kaže kako je Nacionalni stožer u komunikaciji sa gradskim.

“Maske na otvorenom, već smo više puta komunicirali, mislim da je i primarijus Capak danas kazao, da je na otvorenom ukoliko se drži distanca, pa čak i kad je više ljudi, je teško moguće zaraziti se”, rekao je ministar.

Upitan radi li ministar Beroš dobar posao s obzirom na sve probleme u zdravstvu i treba li dati ostavku, Božinović kaže da ministar radi “vrlo požrtvovno svaki dan”.

“Ne, naravno da ne treba dati ostavku. On je od prvog dana dio najužeg tima koji se bori s koronom, koji je posvećen problemima u zdravstvu, koji su realno gledajući veoma veliki. Mi bismo već krenuli, pogotovo ministar Beroš, on ima taj reformski nagon, međutim kriza s koronom zapravo vas uvijek vraća. Sad kad smo očekivali da će s dolaskom proljeća ta sezonalnost prevladati, da će se brojevi smanjivati, danas imamo jedan trend s kojim sam ja realno zabrinut”, kaže.

“Model s veledrogerijama nije dobar”
Vezano za dugove veledrogerijama, Božinović smatra kako je to model koji se nasljeđuje iz vlade u vladu i nije dobar.

“To je nešto što je prije svega vezano za resor koji je u ovom trenutku jedan od najopterećenijih s obzirom na činjenicu da se mora cijeli taj zdravstveni sustav organizirati tako da se efikasno, koliko je to moguće, nosi s ovom epidemijom”, ističe Božinović.

Istaknuo je kako oni koji su odlučili da Ivan Turudić ne bude predsjednik Visokog kaznenog suda nisu imali nikakve političke instrukcije.

“Koliko puta to moramo ponoviti, da ne utječemo na pravosuđe. I to je nešto što će na kraju pobijediti, taj odnos prema institucijama”, naglašava ministar.

Upitan je li na stolu i novo zaključavanje ako korona brojke nastave rasti, kaže:

“Ono što je bitno, na pragu smo turističke sezone, države koje su naša emitivna tržišta gledat će nas i regionalno. Dubrovnik ima najoštrije mjere, ali vjerujem da će za tri, četiri tjedna biti prihvatljiv za strane goste.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...