Danas u ponoć istječu aktualne mjere, evo što dalje planira Nacionalni stožer

S četvrtka na petak istječu aktualne mjere Stožera na nacionalnoj razini.

Podsjetimo, 31. ožujka Nacionalni stožer je donio tri odluke kojima su, uz manje izmjene, produžene tada aktualne mjere.

Od postrožavanja je zabranjen sport u zatvorenom osim za vrhunske sportaše, a zabranjen je i rad dječjih igraonica i održavanje radionica za djecu. No sve ostale mjere ostale su iste kao i do tada.

Sutra Stožer mora donijeti nove odluke, odnosno produžiti ili mijenjati mjere koje su sada na snazi.

Bez značajnijih promjena na nacionalnoj razini

Kako doznaje Index, ne bi trebalo biti nikakvih značajnijih promjena u odnosu na mjere koje sada imamo na razini cijele zemlje.

Stožer u ovom trenutku ne planira ni zatvaranje terasa kafića, ni teretana, ali ni bilo kakvo drugo značajnije postrožavanje mjera u cijeloj Hrvatskoj. Nikakvih promjena ne bi trebalo biti ni u odluci o granicama. Podsjetimo, još je prije dva tjedna u tu odluku implementirano ono što će Europska unija uskoro usvojiti – prelazak granice (u konkretnom slučaju ulazak u Hrvatsku) uz primljene dvije doze cjepiva, preboljenje koronavirusa u prošlih šest mjeseci ili uz negativan PCR test, odnosno antigenski test koji se priznaje u EU.

Ostaju mjere koje se donose primarno na lokalnoj razini

“Lokalni pristup se pokazao učinkovitim i opravdanim. Imamo dobar primjer dubrovačkog područja gdje su bile na snazi strože mjere i sada su se počeli otvarati. Ne bi imalo smisla njima uvoditi nove restrikcije. Sutra je i sastanak Znanstvenog savjeta na kojem ćemo čuti i što kažu znanstvenici”, rekao je sinoć Indexov sugovornik blizak Stožeru.

Ipak upozorava.

“Strože mjere na nacionalnoj razini su moguće ako budemo imali dramatične brojke. Tada treba voditi računa o zdravstvenom sustavu”, dodao je.

Iz Stožera se neslužbeno može čuti kako konstantno potiče lokalne stožere na aktivan angažman u predlaganju i provođenju mjera na svom području.

“Županije moraju spuštati incidenciju, one to sigurno mogu efikasnije raditi nego što bismo to mogli raditi na nacionalnoj razini. Razumijemo da su uskoro izbori, ali stvar je mnogo šira. Ovo je zapravo početak borbe koja će trajati cijelo ljeto, kako bismo imali sezonu, a riječ je o borbi za što manju incidenciju. To je nešto što će druge zemlje pratiti, prije svega Njemačka”, naglašava Indexov izvor blizak Stožeru.

Strože mjere ovaj tjedan uvedene u pet županija

Ovoga su tjedna nove mjere donesene za Zagrebačku, Osječko-baranjsku, Dubrovačko-neretvansku, Primorsko-goransku i Istarsku županiju. Najstrože mjere uvela je Primorsko-goranska županija, gdje je od ponedjeljka na snazi djelomični lockdown.

I u sljedećim danima u Stožeru očekuju prijedloge strožih mjera iz još županija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...