Dr. Karuc o stanju s lijekovima u zadarskoj bolnici: “Svi smo zabrinuti. Jedan radnik u Hrvatskoj liječi tri čovjeka. To je neodrživo!”

Dug bolnica prema veledrogerijama penje se na vrtoglavih 5 i pol milijardi kuna.

Pojedini dobavljači odlučili su se na drastičan potez i blokirali su isporuku lijekova. Bolnice počinju trošiti zalihe koje će se iscrpiti za svega nekoliko tjedana.

Da je sustav opskrbe bolnica lijekovima ozbiljno ugrožen, potvrđuje nam i zamjenik ravnatelja zadarske bolnice, dr. Edi Karuc.

Veledrogerijske firme koje dostavljaju lijekove nisu plaćene i uskraćena nam je njihova isporuka. Oni naravno potražuju svoj novac, a mi smo se našli u poziciji da se mislimo kako do lijekova doći. Svatko od njih ponudio nam je jedan model suradnje, primjerice da podmirimo dugove starije od 365 dana, a da sve što sada naručimo platimo unaprijed. Stvar je u tome da mi nismo ustanova koja zarađuje, za sve što je nama potrebno novac dobivamo iz državnog priračuna i samostalno ne možemo riješiti ovaj problem. To je čista matematika, odgovara nam Karuc.

Trebaju li građani biti zabrinuti? Zamjenika ravnatelja zadarske bolnice upitali smo hoće li pacijenti zbog obustave dostave lijekova u slučaju bolničkog liječenja ostati bez terapije.

Već sljedeći tjedan, doznajemo, mogli bismo ostati bez nekih glavnih lijekova.

Svi skupa smo zabrinuti. Važno je reći da mi naručujemo lijekova s tržišta Europe, plaćamo iste cijene kao i jedna Njemačka. To su ogromne cifre. Ti lijekovi ne koštaju par, već desetine, stotine tisuća kuna. Stvar je u tome da u Hrvatskoj milijun i pol ljudi radi i plaća doprinose, a od toga se liječi četiri i pol milijuna ljudi. Znači, jedan radnik u Hrvatskoj liječi tri čovjeka. To je neodrživo. Sustav treba pod hitno nadograditi ili mijenjati, zaključuje Karuc.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...