Ante Fuzul ispred liste “BnM u srcu” o predstojećim izborima, spornim isplatama HDZ-ovcima, ali i o predizbornim tukama

Ante Fuzul, kandidat za mjesto gradonačelnik Biograda n/M, uputio je propćenje u kojem se osvrće na posljednje sjednice Gradskog vijeća, ali i nekih troškova koji nisu najbolje objašnjeni.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti…

Prije 2 tjedna održana je sjednica gradskog vijeća i to 29. po redu, te vjerojatno zadnja u ovom mandatu. Po običaju, kao nezavisna lista Bnm u srcu, postavili smo svoja četiri pitanja, a jedno pitanje ticalo se isplate iznosa 40.185,60 kn sadašnjem predsjedniku gradskog HDZ-a, pitajući da li je to bila naknada za nezaposlene HDZ-a ili je stvarno bilo savjetovanje te postoji li nekakav pisani trag, pozvavši gradonačelnika da nas prosvijetli tim uratkom. Kao odgovor dobili smo prijetnju da će nas tužiti i da je to laž. Za tužbu ni prva ni zadnja kojom nam se prijeti, ali ako je laž, zbog čega je gradonačelnik u dopisu od 16.07.2017. godine dostavljao Ministarstvu gospodarstva pojašnjenje „prihvatljivih troškova“ navodeći imenovanog uz gore navedeni iznos. No, možda mi ne vidimo dobro, tko zna.

Nadalje, na sjednici tražili smo da se povuče 6. točka s dnevnog reda sjednice – odluka o formiranju novog radnog mjesta, a tome je prethodio cijeli niz manevara da se za predsjednika mladeži HDZ-a pokuša stvoriti mjesto pod suncem, čije uhljebljenje smo mi ugrozili prijavom nelegalno provedenog natječaja Upravnoj inspekciji. Naime, pored djelatnika grada koji je udovoljavao uvjetima natječaja i prijavio se na isti, odabran je gore navedeni iako je imao manje od 2 mjeseca radnog iskustva nakon položenog stručnog ispita, na radno mjesto koje zahtjeva malo više iskustva nego što ga isti ima. Takvih natječaja ima više, nije to jedini takav natječaj, te će biti još takvih kandidata koji će završiti na mailu Upravne inspekcije, ali ne samo njih, već i ostalih tijela državne uprave koja provjeravaju zakonitost provedbe natječaja, traže elemente kaznenog djela u postupanju odgovornih. Možda će tada od tih istražnih tijela dolaziti ozbiljnije provedbe, a ne zamolbe za očitanje u pojedinim slučajevima gdje samo slijepac (bez želje da uvrijedim potonje) ne vidi da je nešto plaćeno previše, kao što je to projekt bušotine u Biogradu na moru.

Treća i po meni najočitija priča ove sjednice je ta da je ova vlast, potaknuta predstojećim izborima, „pronašla“ izuzetno veliku količinu socijalne osjetljivosti, pa je ovaj put umjesto tuka koje su se dijelile pred prošle izbore, za ove izbore odlučila građane počastiti njihovim novcem. Kako? Jednostavno je. Donijeli su odluku da će dijeliti i uskrsnice, i to nakon što su dijelili božićnice skoro do same sjednice. Čovjek bi se raznježio od tolike „socijalne osjetljivosti“, da ne zna da smo 2017. godine, dakle nakon provedenih izbora, uvalili kukavičje jaje. Te 2017. godine na donošenju proračuna za 2018. godinu, dakle prvi postizborni, predložili amandman da se svim umirovljenicima grada isplati uskrsnica. Trebam li uopće reći da je amandman glatko odbijen od HDZ-ove većine, a čak ni predstavnik umirovljenika koji je tada bio u vijeću nije digao ruku za prolaz tog amandmana. Ista se nije uvodila ni za Uskrs 2019. ni za Uskrs 2020. godine. Prva naznaka socijale isplaćuje se umirovljenicima za Božić 2019. godine i to za njih 8, no već ove godine imamo pravo buđenje „socijalne osjetljivosti“ pa čak 268 umirovljenika dobiva božićnicu, a „zbog iznimnog interesa“ protuzakonito se nastavljaju primati zahtjevi i nakon proteka roka iz odluke te se na osnovu toga isplaćuju božićnice za 2020. godinu, ali i za prethodnu godinu iako im je te prethodne godine bila odbijena isplata zbog duga koji su u zastari. Prava rapsodija „socijale“ ipak kreće s isplatom uskrsnica jer će se zahtjevi primati do 15.04.2021. godine, bar tako kaže odluka Gradskog vijeća. Strahujem da će se i ovdje rok produžiti ako treba, poučeni iskustvom s božićnicama, „zbog velikog interesa“, bez obzira na odluku Gradskog vijeća koja je obvezujuća za gradonačelnika i gradske službenike. No, što im se može desiti, tijela za kazneni progon nisu ni do sada napravila ništa na naše pozive.

I za kraj, cijelo vrijeme spominjem tuke koje su se dijelile za Uskrs 2017. godine pred zadnje lokalne izbore. Zbog tih tuka prije 2 godine je pokrenuta tužba protiv novinske kuće koja je to objavila u članku, ali i zato što postoji sudska presuda Županijskog suda u Slavonskom Brodu, koji je donio presudu da u potpunosti odbacuje tužbeni zahtjev Ivana Kneza protiv te novinske kuće, te je u potpunosti potvrdio riječi koje su u tom članku napisane ovako: „Trebalo je odobrovoljiti birače da zaokruže neučinkovitu vlast pa su se pred Uskrs mjesec dana prije izbora dijelile čak i tuke, a sad se vidi i na čiji račun, naš naravno.“ Ovaj put nema tuka, no tu su Uskrsnice, a građanima ostaje na volju da sami odluče hoće li zahvaliti „bankomatu“ što im je dao njihov novac. Stara izreka kaže da ne vjerujete Danajcima ni kad darove nose. Ovdje je primjenjiva u potpunosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...