Hrvatska će do kraja lipnja cijepiti tek 45,3 posto stanovnika, manje od nas samo u Bugarskoj

Europska komisija je objavila da je cilj do kraja ljeta cijepiti 70 posto odraslog stanovništva, što je oko 55 do 60 posto ukupnog stanovništva, ovisno o demografskoj situaciji u svakoj od zemalja članica.

S druge strane, po tom dokumentu, očekuje se da će u Hrvatskoj do kraja lipnja biti cijepljeno 45,3 posto ukupno stanovništva, u Bugarskoj 45 posto.

U skupini zemalja koje će do kraja lipnja imati ispod 55 posto cijepljenih u ukupnom stanovništvu također su i Slovačka, Češka i Austrija.

Velike su razlike po zemljama članicama – tako se očekuje da će do kraja lipnja na Malti biti cijepljeno 93,1 posto ukupnog stanovništva, u Danskoj 79,9 posto, Nizozemskoj 64,6 posto, Njemačkoj 61 posto, Francuskoj 58,2 posto.

Te procjene su napravljene prema broju doza koje bi svaka od zemalja članica trebala dobiti do kraja lipnja.

U drugom tromjesečju Europska unija trebala bi dobiti 55 milijuna doza cjepiva Johnson&Johnson, koje se daje u jednoj dozi, zatim 300 milijuna doza od Pfizer/BioNTecha, AstraZenece i Moderne.

Međutim, nije posve sigurno hoće li sve očekivane doze biti isporučene, imajući u vidu da je AstraZeneca u prvom tromjesečju isporučila samo trećinu obećanih doza.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...