Hrvatsko kućanstvo mjesečno troši 7800 kuna; Najveći dio budžeta svima odlazi na jednu stavku

Hrvatska su kućanstva 2019. godine u prosjeku godišnje trošila 93.522 kuna, odnosno mjesečno oko 7800 kuna, pokazala je Anketa o potrošnji kućanstava Državnog zavoda za statistiku.

U odnosu na 2017. potrošnja je bila veća oko 12 tisuća kuna. Građanima i dalje glavnina prihoda odlazi na hranu, no taj udio lagano pada na 26 posto, dok je desetljeće prije hrana uzimala do trećine kućnog budžeta. Prijevoz te režijski troškovi i troškovi stanovanja uzmu po 15 posto potrošnje kućanstva, a oko šest posto budžeta ode na namještaj i redovito održavanje kuće. Svaka dvadeseta kuna usmjerava se na rekreaciju i kulturu, a sličan udio od pet posto imaju i troškovi komuniciranja. Jedna obitelj na hranu i piće godišnje troši oko 24,5 tisuća kuna, odnosno oko 2000 kuna mjesečno ili 67 kuna na dan! Podaci se temelje na podacima o potrošnji 809 kućanstava. Anketiranje na terenu provodi se u 26 dvotjednih intervala tijekom cijele godine, što znači da se svaka dva tjedna anketira dio kućanstava iz uzorka, a rezultati se objavljuju na godišnjoj razini u skladu s metodološkim uputama Eurostata.

Prema tome, svaki član kućanstva, primjerice, godišnje pojede 8 kg mesa, 4 kilograma ribe, popije 11 litara jogurta, pojede 11 kilograma jabuka, ali i potroši 3,3 kilograma kave. Većina kućanstava živi u vlastitom stanu ili kući (88%), automobil je imalo 71% kućanstava, mikrovalnu pećnicu 54% kućanstava, stroj za pranje posuđa 50%, a klimatizacijske uređaje njih 44%, piše Večernji list.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...