Izvršni direktor Pfizera: “Ljudima će vjerojatno trebati i treća doza cjepiva”

Čelnik Pfizera Albert Bourla rekao je da će u roku od 12 mjeseci nakon cijepljenja onima koji su primili cjepivo vjerojatno biti potrebna i treća doza. Ta je njegova izjava snimljena 1. travnja, no javno je objavljena danas.

Bourla je rekao da je moguće i da ćemo se protiv koronavirusa morati cijepiti svake godine.

– Tek treba vidjeti koliko često ćemo se morati cijepiti. Vjerojatno je da će biti potrebna i treća doza nakon šest do 12 mjeseci, a potom će se provoditi i godišnja revakcinacija. No to je tek potrebno potvrditi. Različite varijante koronavirusa će tu igrati važnu ulogu, rekao je Bourla za CNBC.

Njegov komentar dolazi nakon što je direktor Johnson & Johnsona Alex Gorsky ranije rekao da će cijepljenje protiv koronavirusa možda biti potrebno svake godine, baš kao što je slučaj i kod gripe.

Naime, još uvijek nije poznato koliko dugo traje zaštita od koronavirusa nakon što se netko cijepi s obje doze.

Iz Pfizera je ranije priopćeno da je cjepivo protiv covida 91% učinkovito kada je riječ o zaštiti od zaraze koronavirusom, a više od 95% je učinkovito u zaštiti od težih oblika bolesti i šest mjeseci nakon druge doze. Pokazalo se da su i Modernina cjepiva, koja koriste sličnu tehnologiju, vrlo učinkovita šest mjeseci nakon cijepljenja. Ipak, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo traje li zaštita i nakon šest mjeseci.

AstraZenecino cjepivo štiti u nešto manjem postotku, no istraživanja kod starijih osoba pokazuju snažniji odgovor zaštitinih T-stanica u odnosu na druga cjepiva koja je daju u zapadnim zemljama.

U veljači je tvrtka Pfizer/BioNTech priopćila da testiraju treću dozu svojeg cjepiva kako bi mogli bolje razumjeti imunološki odgovor na nove inačice koronavirusa.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...