Izvršni direktor Pfizera: “Ljudima će vjerojatno trebati i treća doza cjepiva”

Čelnik Pfizera Albert Bourla rekao je da će u roku od 12 mjeseci nakon cijepljenja onima koji su primili cjepivo vjerojatno biti potrebna i treća doza. Ta je njegova izjava snimljena 1. travnja, no javno je objavljena danas.

Bourla je rekao da je moguće i da ćemo se protiv koronavirusa morati cijepiti svake godine.

– Tek treba vidjeti koliko često ćemo se morati cijepiti. Vjerojatno je da će biti potrebna i treća doza nakon šest do 12 mjeseci, a potom će se provoditi i godišnja revakcinacija. No to je tek potrebno potvrditi. Različite varijante koronavirusa će tu igrati važnu ulogu, rekao je Bourla za CNBC.

Njegov komentar dolazi nakon što je direktor Johnson & Johnsona Alex Gorsky ranije rekao da će cijepljenje protiv koronavirusa možda biti potrebno svake godine, baš kao što je slučaj i kod gripe.

Naime, još uvijek nije poznato koliko dugo traje zaštita od koronavirusa nakon što se netko cijepi s obje doze.

Iz Pfizera je ranije priopćeno da je cjepivo protiv covida 91% učinkovito kada je riječ o zaštiti od zaraze koronavirusom, a više od 95% je učinkovito u zaštiti od težih oblika bolesti i šest mjeseci nakon druge doze. Pokazalo se da su i Modernina cjepiva, koja koriste sličnu tehnologiju, vrlo učinkovita šest mjeseci nakon cijepljenja. Ipak, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo traje li zaštita i nakon šest mjeseci.

AstraZenecino cjepivo štiti u nešto manjem postotku, no istraživanja kod starijih osoba pokazuju snažniji odgovor zaštitinih T-stanica u odnosu na druga cjepiva koja je daju u zapadnim zemljama.

U veljači je tvrtka Pfizer/BioNTech priopćila da testiraju treću dozu svojeg cjepiva kako bi mogli bolje razumjeti imunološki odgovor na nove inačice koronavirusa.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...