Cestitka_Uskrs

Na računalu vam odjednom više ne radi USB ulaz? Donosimo nekoliko mogućih razloga i solucija

Od deinstalacije drivera pa sve do ulaska u postvke napajanja – ovo su neki od trikova pomoću kojih ćete popraviti ‘pokvaren’ ulaz za USB.

Vaš omiljeni USB ulaz na laptopu ili stolnom računalu više ne radi? Najbolji pristup rješenju je dijagnostika problema koju ćemo potanko objasniti počevši od samog testiranja USB-a.

USB ulaz ne radi? Testirajte ga

Za najbolji početak dijagnostike potrebno je utvrditi da je riječ o pokvarenom ulazu, a ne USB uređaju.

Za početak isti USB uključite u drugi ulaz. Ako USB proradi, problem je u ulazu. Ako uređaj ne proradi, možda je problem u njemu. Ako postoji problem sa USB portom, prepoznat ćete ove probleme:

  • USB je nemoguće prepoznati,
  • Vaš OS prikazuje poruku o greški vezanoj uz uređaj.

Koji god problem bio, trebat ćete istražiti kakvo je stanje sa USB ulazom i radi li se o oštećenju? Najsigurniji pristup je gašenjem PC-ja ili laptopa i pregledom ulaza. Ako je pun prašine, moguće je da ona uzrokuje problem. Prašina smanjuje protok zraka i može prouzročiti zagrijavanje sustava. Ovo je prilično opasno za prijenosnike gdje pregrijavanje može ugroziti performanse za svaga par sekundi. Ovaj problem rješiv je uz pomoć komprimiranog zraka ili usisavača.

Druga metoda je migoljenje ukopčane žice. Ako ulaz migolji s njom i nije fiksiran, moguće je da ste pronašli kvar.

Rješavanje ovog problema najbolje je prepustiti stručnjaku, makar je moguće doći do ‘domaćeg rješenja’ uz napredno znanje o harveru vezanom uz sam uređaj. S obzirom da čitate ovaj članak, pretpostavljamo da spadate u skupinu koja sve teže rješive dileme rješava pomoću servisa.

Prije nego što dograbite smartfon i odlučite nazvati servis, predlažemo da pribjegnete potencijalnim softverskim rješenjima.

Ponovno pokrenite računalo

‘Jeste li pokušali ugasiti i upaliti računalo?’ jedna je od najčešćih IT poštapalica koja se ponavlja zato jer zbilja radi. Ako vaše računalo odbije prihvatiti USB koji ste ukopčali, pokrenite ga ponovno. Ako ni nakon toga ne proradi, vrijedi malo prokopati po device manageru.

Kako provjeriti USB ulaze u Device manageru Windowsa 10

Počnimo desnim klikom na Start i biranjem stavke Device Manager. Ova aplikacija korisniku omogućava kontrolu nad uređajima spojenima na računalom uz beneficiju elegantnog abecednog grupiranja u kategorije. Tamo pronađite Universal Serial Bus controllers na samom dnu liste.

Proširite listu i potražite USB Host Controller. Uređaj koji tražite možda ima dulje ime, no uvijek ima ove tri riječi.

Niste ga pronašli? Ovo možda objašnjava zašto USB ne radi. Da biste ovo popravili kliknite na Scan for hardware changes na traci s alatima čime ćete započeti provjeru svog spojenog hardvera – računalo će prepoznati USB ulaz i sve što je uz njega povezano.

Ako to ne radi, vrijedi malo pričekati i opet instalirati USB Host kontrolere. Desnim klikom na svaki ‘USB Host Controller’ na listi i birajte Uninstall. Nakon što ste to napravili, opet pokrenite računalo. USB kontroleri će se nakon toga automatski instalirati i možda popraviti vaš problem. Vodite računa da ćete isključivanjem ulaza u koji je priključena tipkovnica ili miš isključiti taj uređaj.

Možda je problem u postavkama napajanja (Power Settings)

Ako postavke napajanja utječu na vaš kontroler USB-a, onda to može utjecati i na prepoznavanje USB uređaja. Izgledat će kao da USB radi, no računalo ga je odlučilo ‘uspavati’.

Ovo je pogotovo važno ako mislite da vaš USB ulaz na računalu ne radi. Ukoliko s druge strane želite smanjiti potrošnju energije, možda ste vaše Windows 10 računalo namjestili na način rada koji troši malo struje. Selektivno suspendiranje USB-a, odnosno USB Selective Suspend postavka je koja isključuje napajanje USB uređaja i sukladno tome – redukciju potrošnje. Riječ je o učinkovitoj postavci koja u nekim slučajevima može utjecati na vaše USB ulaze.

Ovo možete popraviti odlaskom Control palel i uređivanjem postavki.

  • Kliknite na start, napišite Control panel i uđite u Control Panel,
  • Uđite u Hardware and Sound > Power Options,
  • Tamo birajte plan i kliknite na Change plan settings > Change advanced power settings,
  • Pronađite postavke USB-a (USB Settings) i proširite ih kako biste vidjeli postavku za gašenje USB-a,
  • Postavku promijenite u Disabled (isključeno),
  • Kliknite na Apply i OK za potvrdu,
  • Konačno, ponovnop pokrenite PC kako biste aktivirali izmjene.

Nakon ovoga bi USB ulazi trebali raditi, prenosi Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...