Objavljena prva dugoročna prognoza za ljeto, no naši meteorolozi preporučuju da se u nju još ne pouzdamo

Kako smo već pisali, Severe weather prognozira da će na području središnje i južne Europe ovoga ljeta biti toplije nego inače. Tu spada i Hrvatska, a prognozu objašnjavaju, širenjem visokog tlaka zraka s juga.

Sjeverna Europa i Skandinavija, s druge strane, bit će bliže prosječnim temperaturama. Ovakvi vremenski uvjeti kakvi se očekuju, navodi ovaj portal, impliciraju da su mogući snažni toplinski valovi, a mogli bi trajati duže nego inače s višim temperaturama nego obično.

“Hoće li ljeto pred nama biti sušnije i toplije od dugogodišnjih prosjeka u ovom trenutku je nezahvalno komentirati i puno je bolje pričekati još nekoliko tjedana kako bi ta dugoročna prognoza bila što preciznija”, kaže RTL-ova meteorologinja Damjana Ćurkov.

“U kontekstu klimatskih promjena očekuju se sve ekstremniji događaji uz dugotrajnije sušne periode, ali i veće izljeve kiše u vrlo kratkom periodu. Općenito gledajući dugoročne prognoze s većom ili manjom preciznošću mogu predvidjeti odstupanja temperature i oborina u odnosu na spomenute dugogodišnje klimatološke prosjeke. Prognoza za predstojeće godišnje doba izrađuje se tjednima pa i mjesecima uz praćenje svih relevantnih parametara koji nam mogu pomoći u predikciji trenda temperature i oborine”, objašnjava.

Jedan od razloga zašto je problematično raditi dugoročne prognoze tako daleko unaprijed objasnila je bivša RTL-ova prognostičarka Dunja Mazzocco Drvar u članku o dugoročnim prognozama prošle godine, kada je napisala da se radi o elementima koji utječu na to kako će se atmosfera ponašati u idućim mjesecima.

“Primjerice, kada se radi dugoročna prognoza za ljeto koje dolazi, iznimno će važno biti koliko je kiše palo tijekom proljeća, a posebno kakav je bio travanj. Ako je palo puno kiše, na ljeto se može očekivati puno nestabilnosti, kao što su pljuskovi i tuča”, napisala je, prenosi RTL.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...