Pametni savjeti kako odabrati univerzalnu tepsiju

Lazanje, usitnjeno meso, pečena patka ili domaći kruh. Što je zajedničko svim tim jelima? Pri njihovoj pripremi, osim kvalitetnih sastojaka, ne možete bez dobre tepsije za pečenje. Od kojeg bi materijala trebala biti napravljena takva tepsija za pečenje i što biste trebali znati prilikom odabira?

Keramika, nehrđajući čelik, staklo, kvadratni ili ovalni oblik. Postoje mnoge vrste posuda za pečenje i tepsija. Neke su univerzalne, druge se koriste za pripremu određenih obroka. Pronalaženje takve univerzalne posude za pečenje u kojoj pripremate sve što Vam se upravo jede može biti ponekad teško.

Okrugli, četverokutni ili ovalni?

Idealan oblik posude je usko povezan s hranom koju želite pripremiti u njoj. Četverokutne i ovalne izvedbe su klasične posude u kojima možete pripremiti nedjeljno pečenje, lepinje ili pečenu tjesteninu. Okrugli pekač je tada najbolja za pripremu peradi, dok je ovalna tepsija prikladna za ribu i pečeni krumpir.

Birajte kvalitetan materijal

Površina i materijal igraju presudnu ulogu u odabiru posuda za pečenje. Važno je da je posuda otporna na ogrebotine, da se na nju ne lijepi hrana i da podnosi visoke temperature u pećnici, a i niske temperature u hladnjaku. Najkvalitetnije posude za pečenje su lijevano željezo ili titan koji će Vam, zahvaljujući iznimnoj trajnosti, trajati nekoliko desetljeća. Obje vrste također karakterizira i činjenica da stvarno dugo zadržavaju toplinu i stoga se smatraju s ekonomske točke gledišta najekonomičnijim materijalom ikada. Ali, oni imaju i dva nedostatka, naime visoku cijenu i težinu. Ako tražite laganu posudu za pečenje, birajte između materijala poput emajla ili nehrđajućeg čelika. Međutim, očekujte njihov kraći životni vijek i relativno zahtjevnije čišćenje posude.

Koja je idealna veličina?

Prije svega, odaberite posudu za pečenje prema tome koliko porcija hrane obično pripremate. Ako obično kuhate samo za dvoje, a u posjet Vam dođu s vremena na vrijeme, bit će Vam dovoljna manja veličina. Zlatna sredina su tada tepsije duljine od oko 35 cm. S druge strane, dublje posude za pečenje, duljine preko 40 cm, prikladne su za veće obitelji.

Praktični detalji koje ćete cijeniti

Osim materijala i veličine, pri odabiru pogledajte i debljinu dna. Što je ona veća, to je posuda za pečenje viša. Kako biste dobro postupali s pladnjem za pečenje, obratite pažnju i na veličinu ručke. Uklonjiva rešetka je također praktična zahvaljujući kojoj se pečenje peče sa svih strana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...