Po najvećoj buri i snijegu krenuli prema Tulovim gredama; Zapeli automobilom u mećavi, ni vozila HGSS-a nisu mogla ništa

Iako su danima prognostičari najavljivali niske temperature, snijeg i jak vjetar, ima i onih koji su upozorenja potpuno zanemarili i vlastiti život doveli u opasnost.

Dvojica muškaraca iz Obrovca krenula su, u takvim vremenskim uvjetima, vrlo opasnom stazom, takozvanom Majstorskom cestom na Velebit…

Olujna bura i snijeg u kombinaciji, izazov za najhrabrije. Mjesto radnje Majstorska cesta cara Franje Josipa, podno Tulovih greda.

– U utorak su bili užasni uvjeti, doslovno se nije vidio prst pred nosom, govori Filip Bach iz HGSS-a Starigrad-Paklenica, javlja HRT.

U olujnoj noći nisu se izgubili stranci, nego domaći. Dvojica muškaraca iz Obrovca zapela su automobilom u mećavi i zatražila pomoć. Ni terenska vozila HGSS-a nisu mogla ništa. Spasonosan je bio quad s gusjenicama koji je avanturistički dvojac spustio s planine.

– Da nismo došli po ovu dvojicu, pitanje je kako bi sve to završilo, kaže Bach.

Spašavanje s Velebita na kojemu ni zimus nije palo više snijega, koji se spustio sve do mora i Zrmanje, potrajalo je sve do poslije ponoć.

– Nanosi su po metar visine, kaže Bach.

Velebit uvijek iznenadi, najviše ljepotom – ma koliko surova bila. Bura s njegovih visova dat će novu energiju, a kada se smiri, i vratiti život u potpunu normalu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...