Poduzetnici traže hitno produljenje mjera za očuvanje radnih mjesta na svibanj

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) poslala je dopis ministru rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipu Aladroviću u kojem je zatražila hitno donošenje odluka o nastavku potpora za očuvanje radnih mjesta za svibanj, priopćeno je u petak iz te udruge.

U priopćenju podsjećaju da je na ranijim sastancima socijalnih partnera rečeno da će ovisno o epidemiološkom stanju mjere biti produžene i za svibanj, o čemu će se donijeti naknadna odluka.

Napominju da iako je tijekom travnja epidemiološka situacija znatno pogoršana i da je izgledno da će se negativan utjecaj na poslovanje nastaviti i u nadolazećem razdoblju, takva odluka još uvijek nije donesena, čime su poslodavci dovedeni u neizvjesnu poslovnu situaciju.

“Ugostiteljima, trgovcima i drugim poduzetnicima je rad u pojedinim županijama obustavljen i ne znaju hoće li i u kojem obujmu od 1. svibnja moći/smjeti raditi. S druge strane, čak i ako im se omogući djelomični rad, svakako će biti potrebno još neko vrijeme nastaviti s potporama za očuvanje radnih mjesta jer je općenito epidemiološko stanje u svim zemljama EU teško i neizvjesno te se i nadalje ne zna kada će započeti i biti omogućeno pokretanje turističkih putovanja”, izjavio je glavni direktor HUP-a Damir Zorić.

Iz HUP-a navode i da iako je iz Vlade u više navrata poslana poruka kako će se nastaviti s pomoći poduzetnicima dok god im je ugroženo poslovanje, još uvijek nedostaje službena potvrda da se mjere pomoći gospodarstvu nastavljaju i u svibnju te koji je plan provedbe mjera pomoći gospodarstvu nakon toga. Upozoravaju i da opetovano donošenje odluka iz mjeseca u mjesec u zadnji čas poslodavcima otežava poslovanje u ionako teškim i neizvjesnim uvjetima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...