Predstavljen novi plan masovnog cijepljenja; Cijepit će se sedam dana u tjednu i najmanje 12 sati dnevno

Informacije o koronavirusu, cijepljenju, ali i Nacionalni plan oporavka glavne su teme sjednice Vlade na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković.

Plenković se na početku osvrnuo na Naconalni plan oporavka. ‘Danas ćemo usvojiti prijedlog, koji potom šaljemo na završno usaglašavanje Europskoj komisiji. Riječ je o ključnom dokumentu za razvoj Hrvatske, za gospodarski oporavak na koji će ići sveukupno 47 milijardi kuna’, kazao je Plenković, dodavši da bi na gospodarstvo trebalo ići 26,2 milijardi kuna, što je nešto više od 50 posto Nacionalnog plana. Na obnovu zgrada od potresa trebalo bi ići 6 milijardi kuna.

‘Prema našoj procjeni 66 posto plana se odnosi na oporavak, a 34 posto na otpornost’, dodao je.

Plenković je iznio i procjene rasta BDP-a, pa bi realni rast BDP-a u ovoj godini trebao biti 5.2%, zatim rast od 6.6% te 4.1% u 2023.

Kazao je da će prijedlog Nacionalnog plana biti objavljen do kraja dana, a da će se nakon konzultacija s EK usvojiti i konačni dokument.

Osvrnuo se i na epidemiološku situaciju. ‘Ohrabruje što su nam brojevi proteklih dana počeli opadati, ali nema opuštanja. Moramo i dalje biti maksimalno odgovorni i svatko od nas ima ulogu u tom procesu. Drago mi je da smo započeli s cijepljenjem turističkih djelatnika i taj proces treba nastaviti’, kazao je.

Spomenuo je i cijepljenje.

‘Tijekom prošlog vikenda održali smo konzultacije s ministrom zdravstva kako bismo intenzivirali proces cijepljenja. Kad se uzme sve zajedno od kraja prosinca do kraja lipnja imat ćemo 3.2 milijuna doza. Svi oni koji budu željeli cjepivo će biti u poziciji da ga prime. Koristi od cijepljenja da su veći od rizika i zato apeliram na sve da svakako organiziraju sve što je potrebno sa svojim liječnicima da se cijepe na punktovima koji se organiziraju ili su već organizirane’, rekao je Plenković.

Posjet Pelješkom mostu Plenković je izdvojio od događaja u tjedan dana. ‘Hodali smo po njemu i to je sjajan osjećaj i činjenica da izvođači radova najavljuju da će fizički elementi biti spojeni u rujnu ili najkasnije početkom listopada’, rekao je premijer.

Nakon premijerovog uvoda Vlada je usvojila prijedlog Nacionalnog plana oporavka, a kasnije i Program konvergencije Republike Hrvatske za razdoblje 2022. – 2024.

Ministar zdravstva Vili Beroš iznio je najnovije podatke o koronavirusu.

‘U posljednja 24 sata zabilježeno je 2439 novozaraženih, a udio pozitivnih među testiranima je 23,55 posto. U samoizolaciji je 34.690 osoba, hospitaliziranih je 2239, od čega 245 na respiratoru’, kazao je Beroš.

‘Pritisak na bolnički sustav ne jenjava. Dolazak značajno većih količina cjepiva omogućilo nam je masovnije cijepljenje. Prijaviti se možete preko obiteljskih liječnika, telefonski preko HZJZ-a, telefonski preko županijskih zavoda i preko CijepiSe. Apeliram i pozivam sve građane da se prijave za cijepljenje jer ono pruža najbolju zaštitu od teških oblika i hospitalizacije. Pozivam i medije da istinitim i cjelovitim informiranjem doprinesu uspjehu cijepljenja’, dodao je.

Beroš je predstavio i ključne točke kampanje cijepljenja. ‘Ključna je i uspostava jasnog zapovjednog lanca. Glavni koordinator je ravnatelj HZJZ-a. To se postiže na temelju novih pravnih odluka kao što je odluka u obaveznom sudjelovanju javnih i privatnih zdravstvenih radnika u provođenju cijepljenja’, , rekao je Beroš.

‘Imenovana su tri nova koordinatora – prvi za organizaciju cijepnih mjesta, drugi za distribuciju i treći za informatičku podršku’, rekao je Beroš.

‘Obavezno je sustavno upisivanje podataka o cijepljenima u digitalnu platformu. Obavezno je i cijepljenje sedam dana u tjednu i najmanje 12 sati dnevno. Novi operativni plan za cijepljenje radno aktivnog stanovništva detaljno je jasno razrađen. Liječnici obiteljske medicine obavezni su izvaditi iz svojih evidencija popis osoba koje nisu cijepljenje i cijepit će ih se putem pozivnih centara’, rekao je Beroš.

Kazao je da su organizirani dodatni mobilni timovi i lokacije za cijepljenje. ‘Na svim lokacijama osigurat će se raznovrsna cjepiva’, poručio je Beroš.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...