REVOLUCIONARNO Žitelji udaljenijih krajeva neće morati dolaziti u bolnicu, telemedicinske usluge uskoro iz Zadra i Biograda

Zadarska i biogradska bolnica uskoro bi trebale biti uključene u mrežu telemedicinskih usluga koja će i žiteljima udaljenih dijelova županije omogućiti kvalitetnu zdravstvenu uslugu, najavila je danas u Zadru ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević predstavljajući projekt “Telemedicina u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske”.

Navela je da će ovom mrežom biti spojene sve ispostave županijskih domova zdravlja.

Opća bolnica Zadar ima telemedicinski centar, kao i ona u Biogradu. Projektom želimo spojiti sve ispostave domova zdravlja kako bi se kardiološke usluge telekardiologijom mogle pružati u Biogradu, Gračacu, Obrovcu, Benkovcu, cijeloj županiji. Na taj način da građani ne dolaze u bolnicu, ne idu na put, ne troše na put i slobodne dane i na taj način u konačnici se smanjuju liste čekanja. Nakana je to napraviti i s rendgen-uslugama. Županija će s ravnateljima predložiti mrežu, nama proslijediti prijedlog i mi ćemo to uvrstiti u projekt i očekujemo da ćemo uspostaviti cijelu HELP-Net mrežu, kroz 3 mjeseca, kazala je saborska zastupnica Maja Grba-Bujević koja je nakon prezentacije u Zadarskoj županiji u pratnji župana Božidara Longina i ravnatelja Opće bolnice Zadar Željka Čuline obišla uređaj za tretman infektivnog otpada u Općoj bolnici  Zadar.

Ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina ovom je prigodom istaknuo kako je zadarska bolnica jedina zdravstvena ustanova na Jadranu koja posjeduje uređaj za zbrinjavanje infektivnog otpada i jedna od rijetkih u Hrvatskoj.

Infektivni otpad je u pandemiji porastao 10 puta. Išli smo u nabavku uređaja, a u veljači je počeo s radom. Radi u ciklusima, u jednoj smjeni može zbrinuti oko 200 kilograma infektivnog otpada koji postaje za 75 posto manji i za 25 posto je manja težina, a što dovodi do ušteda. Jedina smo zdravstvena ustanova na ovom dijelu Jadrana, jedna od rijetkih bolnica u Hrvatskoj koja posjeduje taj aparat. U početku 2019. i 2020. mjesečno smo imali troškova 30-ak tisuća kuna, da bi u prvom mjesecu ove godine oni narasli na 230 tisuća kuna i u porastu su, kazao je dr. Čulina ilustrirajući porast troškova za zbrinjavanje infektivnog otpada u pandemiji koronavirusa. Još je jednom naglasio kako će bolnica nabavom ovog uređaja znatno uštedjeti i zbrinuti infektivni otpad.

Župan Božidar Longin rekao je kako se uslugama koje nudi pacijentima Zadarska bolnica uzdigla na razinu KBC-a, a o tome svjedoči i uređaj za zbrinjavanje infektivnog otpada, jedinog takvog u bolnicama na našoj strani jadranske obale, a i jednoga od nekoliko u cijeloj Hrvatskoj.

Radimo sve preduvjete da Zadar postane snažan regionalni zdravstveni centar. Dugo smo čekali na zgradu Poliklinike, ali sada stvarno možemo biti ponosni na nju. U zgradu Poliklinike, samo u zdravstvenu opremu do sada je uloženo preko 50 milijuna kuna. Značajno je podignut standard usluga te osigurani bolji uvjeti kako pacijentima tako i djelatnicima. Uskoro će useliti i hitna pomoć te dio ambulanti Doma zdravlja, a radovi na izgradnji dnevnih bolnica napreduju, rekao je župan Longin dodajući kako je ponosan na napredak naše bolnice i sve njene djelatnike.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...