Što se događa s Jadranom?: “Može doći do potresa kakav je srušio Dubrovnik 1667. godine”

Seizmolozi još ne znaju što se točno događa na području Jadrana gdje je u samo nekoliko dana zabilježeno više desetaka potresa. No misle da nema razloga za brigu, iako je o tzv. Jadranskoj mikroploči više hipoteza.

“Premalo je mjerenja da bismo točno znali što se događa. Prema jednoj hipotezi, Jadranska mikroploča je dio Afričke ploče, dok je prema drugoj hipotezi samostalna ploča. Osim toga, postoji i hipoteza po kojoj se Jadranska ploča sastoji od tri još manje ploče” – rekao  je dr. sc. Ivica Sović iz Seizmološke službe pri Geofizičkom odsjeku PMF-a za 24 sata.

Geodetska mjerenja pokazala su da se Jadranska mikroploča rotira u smjeru suprotno od kazaljke na satu s osi rotacije negdje u Alpama. Brzina pomaka je veća na jugu, nego na sjeveru.

“Sve tektonske ploče se pokreću zbog podizanja mase u plaštu. Posred Atlantika postoji nešto što se zove Srednjoatlantski greben. To je greben na kojem nastaju Afrička i Američka ploča, koje se razmiču brzinom od oko 4 cm na godinu. Taj greben prolazi posred Islanda pa je nedavna erupcija vulkana posljedica istih procesa koji rade potrese kod nas. Ne događa se ništa naročito od onoga što se događa već milijunima godina: ploče nastaju, međusobno se guraju, stijene se savijaju i ponekad puknu pa nastane potres” – dodao je Sović, koji drži da jadranski potresi nemaju veze sa zagrebačkim ili petrinjskim, ali su posljedica iste tektonike.

Drži da je na tom području moguć i jači potres.

“Možemo samo reći da se može dogoditi potres kakav je srušio Dubrovnik 1667. godine, čija je magnituda procijenjena na 7,4 na temelju intenziteta”, zaključio je sugovornik 24 sata, dodajući da je taj potres izazvao i tsunami tako da su brodovi u luci udarali o dno, što znači da je i tsunami u Jadranu, povijesno gledajući, moguć.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...