“Testiranje na koronu u Zadru je za 60 posto skuplje nego u Europi. Kako to ne nazvati lopovlukom?”

Zlatko Marasović, SDP-ov kandidat za zadarskog župana u priopćenju za medije se osvrnuo na cijene testova za koronu pri zadarskom Zavodu za javno zdravstvo koji je iste odbio korigirati sukladno cijenama u Europi.

“Ukoliko se nemoralno bogaćenje u ratu smatra ratnim profiterstvom, zaista se treba zapitati kojim nazivom nazvati nerealno naplaćivanje potrebnih usluga u doba globalne pandemije?

Prema Observatoire Médicaments Transparences, francuskom nadzornom organu civilnog društva, cijena izrade RT-PCR testa ( trošak repromaterijala, amortizacija i rada) iznosi 12€. Tu informaciju su objavili 16. 03. 2021. godine, tako da je ona javna. Inače, standardna cijena tih testova ( kada su pravljeni linijski na aparatima koje zadarski Zavod za javno zdravstvo posjeduje) je javna i na konferenciji za novinare Europskog regionalnog ureda WHO-a o pandemiji COVID-19, Dorit Nitzan, europska koordinatorica za hitne zdravstvene situacije, rekla je novinarima da cijena testa ovisi o zemlji, ali varira od 30 do 60 eura.

Pročitavši gore navedeno, postavlja se pitanje je li Hrvatska članica Europske unije, odnosno nalazi li se Zadar u Hrvatskoj?

Hrvatski zavod za javno zdravstvo od dana 7. travnja 2021. izdao je preporuke novih cijena mikrobioloških pretraga koje se pružaju na zahtjev pravnih i fizičkih osoba:

Test na SARS-Cov-2 RT-PCR             –       jedinična cijena 500,00 kn
Brzi antigenski test na COVID-19     –     jedinična cijena 150,00 kn
Prijevod nalaza na engleski jezik      –     jedinična cijena 125,00 kn

Zavod za javno zdravstvo Zadar ne drži se preporuka koje dolaze iz Europske unije čija smo članica, ali ni preporuke matičnog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te PCR test za koronu radi po cijeni od 800 kn?! Ni manje ni više nego 60% skuplje od preporučene cijene!

O prijevodu standardiziranog nalaza na engleski jezik i naplati 125 kuna za svaki, suvišno je uopće napisati bilo što. Teško je upotrijebiti bilo koju riječ, a da u sebi ne sadrži naziv lopovluk.

Na upit novinara zašto ne korigiraju cijene, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zoran Škrgatić kratko je odgovorio:  Nismo dužni prihvatiti cijene HZJZ-a i korigirati postojeće. Ostajemo pri starim cijenama.

U državi i županiji gdje očito svatko radi što hoće i kako hoće, ni od ravnatelja zadarskog Zavoda nismo očekivali drugačiji odgovor. Ipak, kao građani turističke destinacije ne možemo se ne zapitati kakvu poruku šaljemo, kako našim sugrađanima, tako i brojnim turistima koji su i u ovoj krizi izabrali Hrvatsku kao svoju destinaciju za odmor, a onda im na odlasku uručimo „zahvalnicu“ poput računa PCR testa na koronu u višestrukom iznosu nego li je u zemlji iz koje dolaze. “

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...