U izgradnju hotela i naselja Turci ulažu 100 milijuna eura, ne otkivaju hoće li Maraskom upravljati Hyatt

Premda je investicijska aktivnost tijekom pandemije u Hrvatskoj gotovo zamrla, u Zadru ipak kreće izgradnja dugonajavljivanog luksuznog hotela Maraska.

Na predstavljanju Bijele knjige Udruge stranih ulagača potvrđeno je da će turska Dogus grupa izgrađivati navedeni hotel, piše HRT.

Regionalni direktor Dogus grupe, Burak Baykan rekao je da ulaganja u izgradnju hotela i rezidencijalnog naselja iznose oko 100 milijuna eura, ali još uvijek nije otkriveno hoće li Maraskom upravljati ugledni hotelski lanac Hyatt.

U emisiji “Otvoreno”, Burak je rekao da su vidjeli potencijal nautičkog turizma u Hrvatsku.

“Doista smo vjerovali u ovu regiju i u Hrvatsku te u razvoj nautičkog turizma u tom trenutku. Nakon što smo se uputili u lokalni i nacionalni sustav u Hrvatskoj, navikli smo se na poslovanje u Hrvatskoj, osjećali smo se sigurnima, i tada smo uspjeli uočiti još jednu kariku koja nedostaje, a to je razvoj mjesta za odmor. Hrvatska je predivna zemlja, ima predivnu prirodu, no shvatili smo da mi možemo stvoriti pozitivnu razliku u razvoju ugostiteljskih objekata na višoj razini”, rekao je Burak, dodavši kako je njihova analiza pokazala da su dobro predvidjeli.

Smatra da je Hrvatska poželjna stranim ulagačima u njihovom području poslovanja. “Ljudi danas u turizmu traže sadržaj. Hrvatska na tom području ima mnogo toga za ponuditi”, rekao je. Burak je rekao i kako će Hrvatska nakon pandemije biti jedno od mjesta koja će se bolje oporavljati.

Radovi bi trebali krenuti već ove godine, a uskoro bi se trebali i objaviti partneri. Turski ulagači su nedavno preprodali i naše tri marine, budući da žele ulagati jedino u hotele i infrastrukturne projekte. Na poslovanje u Hrvatskoj nemaju većih zamjerki, ali Udruga stranih ulagača upozorila je kako se reforme provode presporo te da se procesi trebaju ubrzati nakon izbora.

S time se slaže i ministar financija, Zdravko Marić koji je rekao da su “reforme nužne i za povlačenje više od 6 milijardi eura iz europske blagajne”. “Najveći napredak je napravljen u smislu poreza i uravnoteženja javnih financija, ali mislim da se prostor za dodatni i jači napredak apsolutno treba tražiti”, rekao je Marić.

Strani ulagači Hrvatskoj najviše zamjeraju sporost naše administracije. “Hrvatska je zemlja velikih prilika i šansi ali se u realizaciji uvijek nailazi na kamenčiće i stijene i onda entuzijazam ulagača splasne. Mi propuštamo milijarde eura kvalitetnih investicija i na tisuće radnih mjesta zbog te naše inercije”, upozorio je ekonomski analitičar Velimir Šonje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...