U rad puštena vjetroelektrana Korlat, Plenković: “30% električne energije u 2021. će se proizvoditi iz obnovljivih izvora”

Premijer Andrej Plenković i predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić pustili su u rad Vjetroelektranu Korlat vrijednu 500 milijuna kuna, a ovom prilikom najavljena i izgradnja Sunčane elektrane Korlat i prvog obnovljivog hibridnog energetskog parka u Hrvatskoj.

Vjetroelektrana Korlat prva je nova vjetroelektrana u Hrvatskoj koja električnu energiju proizvodi bez poticaja, a proizvedena električna energija bit će dovoljna za opskrbu više od 50.000 kućanstava.

Plenković je čestitao HEP-u na realizaciji ovog projekta.

– Posebno je važno da se današnje puštanje u rad zbiva u tjednu u kojem se obilježava Svjetski dan obnovljivih izvora energije. Nužna je transformacija dosadašnjeg modela poslovanja  pojedinih elektroenergetskih kompanija, što je HEP prepoznao. Oporavak gospodarstva nije moguć bez promjene načina razmišljanja o izvorima, sigurnosti i kvaliteti opskrbe energijom. Važno je krenuti s projektima koji će omogućiti brži gospodarski rast, osobito u sektoru energetike. Prema aktualnom globalnom izvješću Međunarodne agencije za energiju, korištenje obnovljivih izvora energije poraslo je u 2020. za 3%, a u 2020. je udio obnovljivih izvora energije u globalnoj proizvodnji električne energije porastao na 29 %. Kontinuirana ulaganja u infrastrukturu uvijek se isplate, a najveći se porast očekuje od energije vjetra, za 17% u odnosu na 2020. Prema podacima Eurostata, Hrvatska  je jedna od zemalja članica koja je ispunila nacionalne ciljeve te je na 28,4 % udjela iz obnovljivih izvora energije, kazao je Plenković.

Istaknuo je da bi povećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora trebalo dovesti do toga da će se čak 30% električne energije u 2021. proizvoditi iz obnovljivih izvora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...