Uredit će se glavna cesta od Zadra do ulaza u Petrčane s javnom rasvjetom i biciklističkom stazom

Gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić u obilasku Petrčana zajedno je s predstavnicima mjesnog odbora i mještanima prokomentirao dosad učinjeno u Petrčanima te najavo nove planove gradske uprave u sljedećem četverogodišnjem razdoblju.

Gradonačelnik Dukić ovom je prigodom podsjetio da su prije nekoliko mjeseci na katu zgrade škole uređene prostorije za rad mjesnog odbora, sanitarni čvor te jedna veća prostorija u svrhu održavanja kulturnih, društvenih, rekreativnih i drugih sadržaja. Izvedenim radovima obuhvaćene su sve prostorije na cijeloj etaži te pripadajuće stepenište. Radove u vrijednosti 178.737,50 kn s PDV-om obavila je tvrtka Franja d.o.o.

Također, završena je izgradnja parkirališta i pristupne ceste u Petrčanima – Faza 1. U ovoj fazi napravljeni su potporni zidovi, kanal i cijevi oborinske odvodnje, kolnička konstrukcija prometnice s asfaltom, horizontalna i vertikalna signalizacija te je izrađeno parkiralište kapaciteta sedamdesetak parkirnih mjesta. Radove je izveo „ STIPČEVIČ“ d.o.o. Zadar, nadzor i projektant bila je tvrtka  „DONAT“ d.o.o. Zadar, a iznos ugovorenih i izvedenih radova je 2.904.509,10 kn s PDV-om. Ovaj projekt značajan je za Petrčane iz razloga jer se izgradnjom parkirališta povećao broj parkirališnih mjesta kojih naročito nedostaje u vrijeme turističke sezone. Posebna vrijednost zahvata je uređenje kanala oborinske odvodnje jer se na ovaj način sustavno riješio problem poplava koje su se događale uslijed velikih kiša u ovom dijelu Petrčana.

UO za komunalne djelatnosti uredio je šetnicu uz obalu na plaži prema Punta skali, a u sljedećih mjesec dana očekuju se i uobičajeni radovi dohrane, uređenja i priprema svih plaža kako bi Petrčane spremno dočekalo prve turiste i kupače.

Aktualni urbanistički planovi uređenja Petrčana

Gradonačelnik Dukić nadalje je mještane Petrčana upoznao s urbanističkim planovima uređenja koji su tijeku. Planovi se odnose se na proširenje turističkih kapaciteta, o čemu je, među ostalim, razgovarao i s hotelijerima koji su iskazali zanimanje za daljnje ulaganje u turizam, zatim na sportsko-rekreacijsku zonu te uređenje drugog dijela obalnog pojasa Petrčana. U ovom je trenutku uređen dio lučice u mjestu, a planira se, zajedno sa ŽLU i nadležnim ministarstvom iznaći sredstva za dovršetak zaštite lučice.

U sljedećem razdoblju planirano je i uređenje glavne pristupne ceste Zadar – Nin prema Petrčanima do ulaza u mjesto. U svezi s tim projektom gradonačelnik Dukić je prokomentirao projektnu dokumentaciju koja je u tijeku te istaknuo da će se projekt provesti zajedno s izgradnjom sustava odvodnje – aglomeracija Zadar-Petrčane, a podrazumijeva uređenje prometnice sa svom potrebnom infrastrukturom, javnom rasvjetom i biciklističkom stazom jer Petrčane kao turističko mjesto to zaslužuje.

Sport i sportska rekreacija

U domeni sporta i sportske rekreacije u MO Petrčane gradonačelnik je najavio postavljanje još jednog koša na sportskom igralištu da bi se djeci i rekreativcima omogućilo svakodnevno bavljenje sportskom rekreacijom. Isto tako na teniskim terenima u planu je postavljanje nove opreme (mreža i stupovi) u svrhu rekreacije i zdravog života. Kada dopuste epidemiološke mjere u suradnji sa Sportskom zajednicom Grada Zadra provesti će se anketa za besplatno vježbanje mještana   u programu Sportske zajednice grada Zadra  „Vježbe za 60 +“ gdje bi se organizirano vježbalo dva puta tjedno  odnosno da bi zdrav život postao navika. Isti program provodi se već niz godina u  pet mjesnih odbora Grada Zadra.

Predstavnici MO Petrčane ovom su prigodom pohvalili suradnju s Gradom Zadru i podržali napore Grada na razvoju njihovog mjesta čemu su dokaz dosadašnji realizirani projekti i oni najavljeni koji slijede, a koji će doprinijeti povećanju kvalitete života svih stanovnika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...