VIDEO Na današnji dan prije 35 godina Zadar je slavio naslov prvaka Jugoslavije, košarkaši su dočekani kao heroji

Na današnji dan prije 35 godina vidjeli smo jednu od najvećih utakmica u povijesti Zadra!!

Te godine Zadar je u majstorici u Zagrebu protiv Europskog prvaka Cibone uzeo svoj šesti naslov prvaka Jugoslavije!

“Nakon fantastične partije Petra Popovića momci su se vratili u Zadar i dočekani su kao heroji Grada! To je bio doček koji se ne zaboravlja, i još jedan dokaz zašto smo mi Grad košarke!”, poručuju iz KK Zadra.

Jugoslavenska liga u to vrijeme bila je daleko najjača na svijetu, iza NBA lige naravno. Cibona je tih godina harala Europom osvojivši dva naslova prvaka Europe u nizu. Prvaci su Europe su postali neka dva-tri tjedna prije ovog finala.

Prvi finalni susret protiv Zadra, Cibona je dobila na svom terenu bez većih problema. Zadar je slavio u drugom u kojem Dražen nije igrao jer su željeli da se igra majstorica u Domu sportova kako bi naslov prvaka Jugoslavije Cibosi proslavili pred svojim navijačima.

Zadar je na treći susret otišao bez ikakvog pritiska, a želja im je bila poraz ispod deset poena razlike jer bi im to bilo ravno osvajanju naslova prvaka kako je rekao junak Petar Popović.

Popović je u tom trećem susretu započeo u petorci, ali je u sedam minuta igre promašio sva tri šuta nakon čega ga je trener Vlado Đurović povukao na klupu i nije ga vraćao u igru do kraja prvog poluvremena koje je Cibona dobila s deset poena razlike. Popović je i drugo poluvrijeme započeo na klupi, a ušao je tek nakon sedam minuta igre i tada je počeo “One man show”. Otac Marka Popovića ubacio je u 13 minuta drugog poluvremena i dva produžetka čak 36 poena i bio najzaslužniji što je Zadar šokirao cijelu Europu.

Sastav Zadra koji je ušao u legendu te 1986. godine bio je sljedeći: Darko Pahlić, Petar Popović, Milan Mlađan, Ante Matulović, Zdenko Babić, Dražen Blažević, Stojko Vranković, Veljko Petranović, Ivica Obad, Boris Hrabrov, Drago Čiklić i Arijan Komazec. Trener je bio Vlado Đurović.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...