Za niži tlak i bolju probavu: 5 namirnica koje se svakog dana trebaju naći na tanjuru

Nutricionisti nas uglavnom upozoravaju kako bismo trebali izbjegavati jesti hranu bijele boje. Pritom se misli na rafinirane namirnice poput rafiniranog brašna i šećera, bijele riže, kruha i tjestenine. No nije sva ”bijela” hrana loša za organizam. Potvrđuju to i ove namirnice koje bi bilo dobro svakoga dana, u manjoj ili većoj mjeri, staviti na svoj tanjur.

1. Cvjetača

Bijeli cvjetovi cvjetače imaju nizak glikemijski indeks, odlični su za ljudski organizam, a posebno za čišćenje jetre. Prema studiji objavljenoj 2007. godine, unos velikih količina povrća poput cvjetače i brokule smanjuje rizik od razvijanja raka prostate.

2. Luk

Konzumacija luka dobra je za krvni tlak, zdravlje srca, ali i detoksikaciju cijelog organizma. Taj podatak ne čudi jer luk sadrži oko 25 različitih vrsta antioksidansa. Imajte samo na umu da se većina hranjivih tvari nalazi odmah ispod kore, pa nemojte pretjerano guliti slojeve tog finog ploda.

3. Kokosovo mlijeko i ulje

Kokosovo mlijeko i ulje bogato je zdravim masnoćama koje unaprjeđuju zdravlje cijelog organizma, a osobito je dobro za želudac i probavu. Proizvodi na bazi kokosa imaju jako antibakterijsko djelovanje, a dokazano je i njihovo pozitivno djelovanje na krvožilni sustav i snižavanje lošeg kolesterola.

4. Češnjak

Zbog visokih razina sumpora i selena u češnjaku, ova je namirnica odličan alat za čišćenje organizma od nakupljenih toksina. Prirodni antibiotik ima brojne pozitivne rezultate na ljudski organizam, a uz to snižava kolesterol i šećer u krvi.

5. Repa i pastrnjak

Repa i pastrnjak korjenasta su vrsta povrća bogata prehrambenim vlaknima koje štite probavni sustav. Budite oprezni u pripremi ovih namirnica jer preduga termička obrada može povisiti njihov glikemijski indeks. Umjesto toga naribajte ih u osvježavajuću salatu, piše Pun kufer.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...