Zadarski sociolog o svađi predsjednika i premijera: “Milanović je odabrao sudstvo kao napad, Plenkoviću se teško braniti”

Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković prema najnovijem su istraživanju javnog mnijenja dva najpopularnija političara u zemlji, a stalno se svađaju. Film je to čudnog žanra kojeg građani, očito, rado gledaju. Kakva radnja tog filma nam predstoji i kada će on završiti pojasnio je zadarski sociolog Sven Marcelić za RTL.

Što zapravo to znači ova svađa, sto oni žele, koja je pozadina?

“Mi koji nismo u svijetu politike, teško da možemo naći personalne motive. Moramo se baviti društvom. U pitanju je vrsta pritiska viših sila, sudstva, imamo preklapanje političkih priča oko osobnih. To je problem”.

Je li ovo otišlo malo predaleko, imamo premijera i predsjednika koji ne razgovaraju, a trebali bi ipak zajednički odlučivati o nekim… Jesmo li mi svi taoci?

“Da, to je ta vrsta problema. Oni imaju određene funkcije i koje podrazumijevaju da oni surađuju, oni to ne čini. Bitno je da ne surađuju, a trebali bi. Diplomacija je sastavni dio politike, a tog nema – to su pokazatelji disfunkcionalnosti. I to u državi gdje institucije ne funckioniraju dobro”.

Kako to razriješiti, tko će prvi popustiti?

“Bit će kompromisa, idemo prema tome. S jedne strane Milanović je sudstvo odabrao kao napad, a sudstvo je u katastrofalnom stanju. Da ne spominjemo Mamića koji se pokazuje kao ravnopravan sudstvu.. Ta tema Milanoviću daje oružje, a Plenkoviću se teško braniti jer ta tema ne funkcionira. Jasno oslikava Milanovićevu sposobnost, inteligentne izjave koje daje, ali je uspio pokazati jedan dio problema koji ne funkcionira i teško se braniti Plenkoviću. Doći će do neke vrste kompromisa. Percepcija javnog mijenja će biti samo jedan od faktora”.

Je li ovo novo normalno na koje se mi moramo naviknuti ili će proći kad prođu lokalni izbori i oni za Vrhovni sud?

“Oni će obojica biti tu neko vrijeme, ako će tako komunicirati s obzirom kad se pojavi cijep između mišljenja. Kad gledamo retoriku ona sakriva druge dimenzije, obojica imaju određeni način nastupanja. Naravno, ovo je političko razdoblje kada gledamo veću političku aktivnost. Idu lokalni  izbori, idu još neke aktivnosti koje traže angažman jednog i drugog. Bit će manje motiva za sukob”.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...