Zar ovo nisu više nego dobri razlozi da moćnu kurkumu uvrstite u svoju prehranu?

Začin jarkožute do narančaste boje, koji ste sigurno probali ako ste jeli nešto začinjeno karijem, pun je korisnih spojeva. Među njima je i polifenol kurkumin, za koji su studije pokazale da bi čak mogao pomoći u prevenciji i liječenju različitih bolesti. Upoznajte sve zdravstvene blagodati kurkume i ako već niste, uvrstite je što prije u svoju prehranu.

Zahvaljujući bogatstvu hranjivih sastojaka, nije čudno to što ovu superhranu danas nalazimo u proizvodima od pića do krekera, međutim ova tropska biljka ima dugu povijest upotrebe u indijskoj kuhinji.

Velik dio svjetske proizvodnje kurkume i dalje je vezan za južnu Aziju, ali uspješno je u visokim plastenicima u kontinentalnim dijelovima uzgajaju i američki poljoprivrednici. Srećom, proizvodnja ove superhrane raste i u ostatku svijeta pa nedostupnost ili cijena ne bi trebali biti razlog da u njenim blagodatima ne uživamo svi.

Kako biste se bolje upoznali s ovim začinom iz kategorije superhrane, doznajte što je uopće kurkuma, koje su njene zdravstvene blagodati, kakvog je okusa i kako se koristi.

Što je kurkuma?

Kurkuma je tropska biljka, srodna đumbiru, porijeklom iz jugoistočne Azije. Ima velike kopljaste žarkozelene listove koji, kada biljka dosegne zrelost, narastu oko metar i pol. Neki te listove koriste za umatanje mesa ili riže pa uspijete li je uzgojiti, možete pokušati napraviti sarmu od kurkume. Ipak, najtraženiji dijelovi biljke su podzemni podanci i stabljike. Podzemni podanci kurkume su kvrgavi, duguljasti komadi koji se bojom mogu razlikovati od zlatne do tamnonarančaste.

Najčešće se koristi kao začin načinjen od osušenih podanaka u prahu. Ovaj narančasti prah glavni je sastojak mješavine začina karija, a koristi se i za davanje prirodne boje raznim namirnicama. Dostupna je u kapsulama i u obliku svježih podanaka (gomoljastog korijenja).

Zdravstvene blagodati

Kurkuma se od davnina koristi u ajurvedskoj medicini za pomoć u liječenju upalnih i bakterijskih bolesti, uključujući sindrom iritabilnog crijeva i artritis.

Nedavna su istraživanja pokazala da je većina ovih koristi povezana sa spojem kurkuminom, kojega u kurkumi ima oko tri posto od njene ukupne težine.

Studija provedena na štakorima, objavljena u časopisu Advanced Biomedical Research, pokazala je da kurkumin ima antioksidativna, protuupalna i antidijabetička svojstva. Dakle potencijalno se kurkumom mogu liječiti različita zdravstvena stanja, ali je o njenim specifičnim učincima na ljude potrebno provesti više istraživanja.

Da biste iskoristili neke od ovih blagodati kurkume, pokušajte je jesti s malo crnog papra. Naime kurkumin ima nizak faktor bioraspoloživosti, a crni papar pomaže ga zadržati u tijelu dulje vrijeme i tako pojačava njegove učinke.

Kad je sezona kurkume i kakvog je okusa?

Sušenu i mljevenu kurkumu možete među začinima cijele godine naći u trgovinama, a u nekima je moguće pronaći i cijeli podanak.

Sadi se u rano proljeće, a za rast do faze u kojoj je spremna za berbu potrebno joj je šest mjeseci pa je uz puku sreću možda početkom jeseni pronađete i svježe izvađenu kod nekog ambicioznog domaćeg poljoprivrednika.

Njen okus neki vole, a neki ga ne podnose. Gorka je i ima pomalo ustajao, pljesniv okus, s primjesama okusa đumbira i papra. Kako se koristi kao začin, njen je okus često suptilna komponenta jela u kojima se koristi.

Prehrambene vrijednosti kurkume

Žlica mljevene kurkume sadrži samo 0,31 gram masti i 0,3 grama šećera. Uz kurkumin i antioksidante, dobar je izvor željeza, kalija i magnezija.

Kurkuma u kuhinji

Ovaj začin odlično se slaže sa svim vrstama slatkih i slanih jela. Slatkoljupci mogu dodati žlicu kurkume i u tijesto za kolačiće ili muffine, ali njezin je okus posebno dobar za indijska i bliskoistočna jela. Glavni je sastojak začina karija, a njome obiluje i popularno indijsko jelo chana masala. Dodati je možete i riži ili je pomiješanu s drugim začinima poput kima i crnog papra utrljajte u meso ili pak pomiješajte s povrćem.

Možete je isprobati u svojim omiljenim receptima za smoothie ili napraviti zlatno mlijeko. Za ovaj ukusan i zdrav napitak prvo je potrebno napraviti pastu od kurkume. U maloj posudi dobro izmiješajte četvrt šalice praha kurkume, pola šalice vode i pola žličice mljevenog papra. Neprestano miješajte na srednje jakoj vatri dok ne dobijete gustu pastu. Kad se ohladi, spremite je u staklenku i čuvajte u hladnjaku.

Za pripremu zlatnog mlijeka u posudu za kuhanje pomiješajte šalicu mlijeka (po vlastitom izboru) sa žličicom ulja kokosa i četvrt do pola žličice paste od kurkume. Na srednje jakoj vatri neprestano miješajte dok ne dobijete jednoličnu tekućinu, pazeći da ne prokuha, a zatim dodajte med ili neki biljni zaslađivač.

Negativne strane

Iako je jarka boja kurkume izvrsna za zdravlje, može ostaviti traga. Srećom, ne po zdravlje, nego u vidu mrlja na prstima, radnim površinama, posuđu ili odjeći. Za nekoliko dana mrlje bi trebale same izblijedjeti, ali ako vam se žuri, nanesite na njih pastu od vode i sode bikarbone te očistite nakon 15-ak minuta, piše Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...