Zbog nedovoljne učinkovitosti, Kina razmatra miješanje cjepiva protiv Covida-19

Voditelj kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti rekao je da se zbog “nevelike” učinkovitosti trenutačno raspoloživih cjepiva razmatra kombiniranje raznih cjepiva protiv Covida-19.

Dostupni podaci pokazuju da kineska cjepiva zaostaju iza drugih po učinkovitosti, uključujući proizovde Pfizera i Moderne, no lakše ih je skladištiti jer ne zahtijevaju tako stroge kontrole temperature.

– Cjepiva koja su trenutno dostupna nemaju visoke stope učinkovitosti. Razmatra se korištenje cjepiva različitih tehničkih linija, rekao je Gao Fu.

Po njegovim riječima, “optimizacija” postupka cijepljenja, uključujući mijenjanje broja doza i vremenski razmak između doza je “definitivno” rješenje za učinkovitost cjepiva.

Kina je razvila četiri domaća cjepiva koja su odobrena za javnu uporabu.

U subotu je dužnosnik Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva (NHC) kazao da će Kina do kraja godine najvjerojatnije proizvesti tri milijarde doza cjepiva protiv Covida-19.

Kinesko cjepivo Sinovac, kako su pokazala klinička ispitivanja u Brazilu, ima učinkovitost nešto veću od 50 posto, dok su u Turskoj ispitivanja tog cjepiva pokazala učinkovitost od 83,5 posto.

Dva cjepiva Sinopharma su pokazala učinkovitost od 79,4% i 72,5 %.

Kina je isporučila milijune doza cjepiva drugim zemljama. Peking još nije odobrio nikakva strana cjepiva za uporabu u Kini, gdje se koronavirus pojavio krajem 2019. godine.

Do sada je Peking gorljivo branio svoja cjepiva, istodobno dovodeći u sumnju sigurnost i logističke kapacitete ostalih cjepiva, javlja HRT.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...