Zbog sve većeg broja zahtjeva Opća bolnica Zadar reorganizirala prostor za testiranje

Zbog sve većeg broja zahtjeva za testiranje na SARS-CoV-2 kao i trenutne epidemiološke situacije u Republici Hrvatskoj, Opća bolnica Zadar se odlučila na reorganizaciju postojećeg prostora za testiranje.

Punktovi za testiranje nalaze se na prostoru parkirališta preko puta Opće bolnice Zadar, na većoj i prostranijoj površini.

– Važno je za naglasiti kako Opća bolnica Zadar pruža uslugu testiranja na SARS-CoV-2 na zahtjev, uz plaćanje. Nalaz testiranja je dostupan unutar 24 do 48 sati. PCR test s 2 ciljane sekvence iznosi 800 kuna. Testiranje se provodi iz uzorka obrisa nazofarinksa, RT–PCR metodom molekularne dijagnostike, pri čemu se detektiraju dvije ciljane sekvence virusa. Brzi antigenski test na COVID-19 iznosi 200 kuna. To je pouzdan, brz kromatografski imunološki test za kvalitativno otkrivanje specifičnih antigena SARS-CoV-2 prisutnih u nazofarinksu. Provodi se i serološko testiranje na antitijela COVID-19 (IgM, IgG) koje košta iznosi 150,00 kuna. Riječ je o testu kojim se otkriva prisutnost antitijela (specifičnog imunološkog odgovora) protiv antigenih proteina u uzorku krvi. Pozitivan rezultat pokazuje da je osoba u prošlosti bila izložena SARS-CoV-2, ali daje malo ili nimalo podataka o trenutnom statusu zaraze, poručuju iz zadarske bolnice.

Svi testovi koje koristi Opća bolnica Zadar, naglašavaju, u skladu su s dokumentom Europske komisije „EU health preparedness“ s kojima se usuglasio i Odbor Europske unije za zdravstvenu sigurnost. U istom je objavljena lista brzih antigenskih testova koji su prihvaćeni u Europskoj Uniji za prelazak granice, a kojim se ujedno potvrđuje i njihova visoka osjetljivost i pouzdanost brzih antigenskih testova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...