30 GODINA Vrhovni sud potvrdio presudu monstrumu s Paga koji je bacao djecu s balkona

Vrhovni sud je potvrdio jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od 30 godina Josipu Rođaku (55) za 4 pokušaja teškog ubojstva svoje djece od 3, 5, 7 i 8 godina na Pagu u veljači 2019. godine.

Podsjetimo, monstrum koji je svoju djecu u dobi od tri do osam godina bacio s balkona kuće, na Županijskom sudu u Zadru proglašen je krivim za četiri teška ubojstva u pokušaju i osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 30 godina. Također su mu određene i mjere obveznog psihijatrijskog liječenja.

U jutarnjim je satima uzeo jedno po jedno dijete iz kreveta u kojima su spavali. Bacio ih je s terase ispred ulaznih vrata stana s visine od gotovo pa pet metara na betonsku podlogu u dvorištu. Sve četvero djece je tjelesno ozlijeđeno. Jedno je dijete zadobilo teške i po život opasne ozljede, a jedno dijete teške ozljede. Smrt djece je izbjegnuta samo stjecajem sretnih okolnosti, smatra sud.

“Vrhovni je sud donio presudu kojom je odbio žalbe stranaka i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zadru kojom je optuženik proglašen krivim za četiri kaznena djela teška ubojstva u pokušaju. Prvostupanjskom je presudom ujedno opozvana uvjetna osuda iz 2017. kojom je optuženik proglašen krivim zbog povrede djetetovih prava i osuđen na kaznu zatvora 1 (jedna) godina uz rok provjeravanja 3 (tri) godine. Optuženik je osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora 30 (trideset) godina. U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženik i dalje nalazi od 28. veljače 2019.”, stoji u presudi.

Uz kaznu je optuženiku izrečena sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja koja će se provoditi u okviru zatvorskog sustava i može trajati do prestanka izvršenja kazne zatvora.

Sud naglašava da se dio odgovornosti nalazi unutar sustava socijalne skrbi za koji kaže da bi ga trebalo poboljšati.

“Ukupnost društvenih uzroka ovog tragičnog događaja je također uzeta u obzir. Oni su, dijelom, pozicionirani i unutar funkcioniranja sustava socijalne skrbi koje je očito trebalo poboljšati. Obitelj je bila pod tretmanom Centra za socijalnu skrb od 2012. uz zaključke da je roditeljima potreban savjetodavni rad u odgoju njihove maloljetne djece. To se ostvarivalo isključivo povremenim odlascima u obitelj”, objavio je sud.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...