62-godišnjak ispuštao fekalne vode iz crnih jama u prirodu, onečistio podzemne vode i ugrozio ekosustav

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je, nakon provedenog istraživanja, podiglo optužnicu protiv 62-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog počinjenja kaznenog djela protiv okoliša – onečišćenje okoliša.

Okrivljeniku se stavlja na teret da je točno neutvrđenog dana između 1. travnja i 26. svibnja 2020., u Zadru i jednom mjestu pored Zadra postupio protivno odredbi čl. 3. Zakona o zaštiti okoliša, odredbama čl. 186. st. 3. i čl. 190. st. 2. Zakona o vodama, te protivno odredbi čl. 11. st. 1. Zakona o održivom gospodarenju otpadom.

Tereti ga se da je; iako svjestan da nema sklopljen ugovor sa trgovačkim društvom koje je ovlašteno i koje obavlja crpljenje fekalnih voda kao ni odobrenje od tog društva da obavlja usluge odvoženja fekalnih voda; nakon što je prethodno na nepoznatim lokacijama na području grada Zadra sa svojim teretnim vozilom (cisterna) ispumpao fekalne vode iz septičkih jama koje prema Katalogu otpada iz Pravilnika o katalogu otpada spadaju u kategoriju komunalni otpad, u više navrata teretnim vozilom dovozio i ispuštao otpadne vode na uređeno poljoprivredno zemljište u Zadru u prirodni zemljani otvor, te na zemljište s vegetacijom šume i niskog raslinja. Tereti ga se da je time uzrokovao onečišćenje podzemnih voda pri čemu je došlo do promjene kakvoće vode te je ugrozio biološku ravnotežu vodnih ekosustava.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...