62-godišnjak ispuštao fekalne vode iz crnih jama u prirodu, onečistio podzemne vode i ugrozio ekosustav

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je, nakon provedenog istraživanja, podiglo optužnicu protiv 62-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog počinjenja kaznenog djela protiv okoliša – onečišćenje okoliša.

Okrivljeniku se stavlja na teret da je točno neutvrđenog dana između 1. travnja i 26. svibnja 2020., u Zadru i jednom mjestu pored Zadra postupio protivno odredbi čl. 3. Zakona o zaštiti okoliša, odredbama čl. 186. st. 3. i čl. 190. st. 2. Zakona o vodama, te protivno odredbi čl. 11. st. 1. Zakona o održivom gospodarenju otpadom.

Tereti ga se da je; iako svjestan da nema sklopljen ugovor sa trgovačkim društvom koje je ovlašteno i koje obavlja crpljenje fekalnih voda kao ni odobrenje od tog društva da obavlja usluge odvoženja fekalnih voda; nakon što je prethodno na nepoznatim lokacijama na području grada Zadra sa svojim teretnim vozilom (cisterna) ispumpao fekalne vode iz septičkih jama koje prema Katalogu otpada iz Pravilnika o katalogu otpada spadaju u kategoriju komunalni otpad, u više navrata teretnim vozilom dovozio i ispuštao otpadne vode na uređeno poljoprivredno zemljište u Zadru u prirodni zemljani otvor, te na zemljište s vegetacijom šume i niskog raslinja. Tereti ga se da je time uzrokovao onečišćenje podzemnih voda pri čemu je došlo do promjene kakvoće vode te je ugrozio biološku ravnotežu vodnih ekosustava.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...