Američki sustav protuzračne obrane “Patriot” bit će smješten u vojarni u Zemuniku

Vježba “Astral Knight 21″ vježbaje  integrirane zračne i raketne obrane (IAMD – Integrated Air and Missile Defence) koju provodi Zapovjedništva američkih zračnih snaga za Europu i Afriku (USAFE-AFAFRICA), od 13. do 22. svibnja 2021. godine u zračnom prostoru Talijanske Republike, Republike Slovenije, Crne Gore, Republike Albanije i Republike Hrvatske, točnije prostoru sjevernog i južnog jadranskog akvatorija.

Vježba je zamišljena na način da pruža zračnu i raketnu zaštitu pomorskih luka i savezničkih snaga prilikom iskrcavanja u sklopu međunarodne vojne vježbe „Immediate Response 21″.

U provedbi svakodnevno će aktivno sudjelovati 50-tak zrakoplova i to američke zračne snage snage sa zrakoplovima F-15, F-16, B-52, tankerima KC-135, KC-46 i KC-10, E-3 AWACS, C-130 te helikopterima HH-60; talijanske zračne snage snage s avionima F-35 i AWACS, te oružane snage Helenske Republike s avionima F-16.

U vježbi će iz Oružanih snaga Republike Hrvatske sudjelovati Središte za nadzor zračnog prostora Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kao jedno od glavnih zapovjednih centara, koje će određene dane kontrolirati i zapovijedati većim dijelom savezničkih zrakoplova pri izvođenju napadnih i obrambenih zračnih operacija.

Sudjeluju i avioni Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MiG-21, te brodovi Hrvatske ratne mornarice, u sklopu dodatnih zadaća borbenog traganja i spašavanja „oborenih” letačkih posada savezničkih zrakoplova.

Vježba će u cijelosti poslužiti kao temelj za daljnju nadogradnju postojeće komunikacijsko-informacijske strukture sustava navođenja zrakoplova i nadzora zračnog prostora s ciljem bolje integracije u zajedničku strukturu država koje sudjeluju u vježbi.

Na prostoru Republike Hrvatske privremeno će biti smještena i američka razmjestiva radarsko-komunikacijska postaja te pokretno zapovjedno središte koji će davati dodatnu potporu u radarskoj slici i po potrebi i planu provoditi navođenje savezničkih zrakoplova kao i nadzor zračnog prostora područja provođenja vježbe.

Američki sustav protuzračne obrane „Patriot” iz sastava američkog 10. Zapovjedništva proturaketne i protuzračne obrane (10. AAMDC – Army Air and Missile Defense Command) sa zadaćom zračne i raketne zaštite pomorskih luka i savezničkih snaga prilikom iskrcavanja u sklopu MVV „Immediate Response 21″, također će sudjelovati u vježbi. Tako će od polovine svibnja biti smješten u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Razmještanje sustava protuzračne obrane „Patriot” na teritoriju Republike Hrvatske samo je jedan od pokazatelja zajedničkih nastojanje država članica NATO-a u odgovoru na moguće sigurnosne prijetnje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...