Capakova zamjenica objasnila zašto restorani mogu raditi unutra, a kafići ne

Zbog sve bolje epidemiološke slike mjere će najvjerojatnije biti ublažene i prije 1. lipnja, a moguće već od vikenda. Bit će dopuštena veća okupljanja, do 100 osoba, rad ugostiteljskih objekata produljit će se do 23 sata, a trebalo bi biti dopušteno i održavanje sajmova na otvorenome uz nošenje maski.

Nacionalna udruga ugostitelja zadovoljna je ublažavanjem mjera, ali negoduje zbog toga što će se rad u zatvorenome dopustiti samo restoranima, ne i kafićima.

Epidemiologinja je objasnila zašto restorani otvaraju, a kafići ne.

“U restoranu se druže one osobe koje zajedno dođu, zajedno sjede za stolom, zajedno blaguju. Za razliku od toga, u kafiću su druženja neki put među većim brojem ljudi, cirkulacija ljudi je veća, više ljudi dolazi u kontakt. Epidemiolozima upravo restorani, a pogotovo kafići, predstavljaju jedan izazov u tzv. praćenju kontakata”, kaže Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, za HRT.

Najavljeno popuštanje mjera jučer je komentirao Zdravko Karna, potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

Zadovoljan je popuštanjem, ali nije zadovoljan što će se rad u zatvorenom dopustiti samo restoranima, ne i kafićima.

“Nakon 15 mjeseci agonije i akumuliranja gubitaka bilo je vrijeme da dođe do popuštanja, imamo bolju epidemiološku situaciju, s obzirom na broj procijepljenih i onih koji su preboljeli koronavirus. Apsolutno je došlo vrijeme za to. Ono na što smo apelirali cijelo vrijeme, ali, nažalost, to nisu uvažili, bilo je to da ne radimo razliku između caffe barova i restorana. Tražili smo da to bude horizontalno. Po izjavi ministra Božinovića, opet su to napravili i tu, kod caffe barova, očekujem velik problem”, rekao je Karna.

Radno vrijeme ugostiteljskih objekata produžit će se za sat vremena, a Karna smatra da se moglo produžiti i do ponoći.

Dodao je da se mogao dozvoliti i kafićima rad u zatvorenom, uz neke druge mjere – ograničenje točenja alkohola, ograničen broj ljudi po kvadratu, razmak stolova…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...