GALERIJA Američki protuzračni sustav Patriot u Zemuniku, zajedničko uvježbavanje na vojnoj vježbi “Astral Knight 21”

U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku danas je, u srijedu 19. svibnja 2021., održana prezentacija američkog sustava protuzračne obrane (PZO) MIM-104 Patriot. Sustav je u operativnoj uporabi u 10. Zapovjedništvu proturaketne i protuzračne obrane Američke kopnene vojske (10. AAMDC – Army Air and Missile Defense Command), prvi put je razmješten u Hrvatskoj i to u okviru međunarodne vojne vježbe “Astral Knight 21“.

Riječ je o vježbi integrirane zračne i raketne obrane (IAMD – Integrated Air and Missile Defence) koju provodi Zapovjedništvo američkih zračnih snaga za Europu i Afriku (USAFE-AFAFRICA), od 13. do 22. svibnja 2021. godine u zračnom prostoru Talijanske Republike, Republike Slovenije, Crne Gore, Republike Albanije i Republike Hrvatske, točnije prostoru sjevernog i južnog jadranskog akvatorija. Vježba je zamišljena na način da pruža zračnu i raketnu zaštitu pomorskih luka i savezničkih snaga koje sudjeluju u međunarodnoj vojnoj vježbi “Immediate Response 21”.

Uz pripadnike američkih i hrvatskih oružanih snaga koji sudjeluju na vježbi, prezentaciji su nazočili i predstavnici ustrojbenih cjelina Hrvatske kopnene vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

MIM-104 Patriot navođeni je sustav protuzračne i proturaketne obrane zemlja-zrak koji se trenutno koristi širom svijeta, uključujući nekoliko zemalja NATO-a. Modularni je i visoko mobilni sustav koji osigurava koordinirani, sigurni i integrirani PZO sustav. Razmještanje sustava Patriot u Hrvatskoj u okviru vojne vježbe potvrda je partnerskog odnosa Sjedinjenih američkih država i Republike Hrvatske te pokazatelj zajedničkih nastojanje država članica NATO-a u odgovoru na moguće sigurnosne prijetnje. Vježba je znakovita i po tome što će po prvi puta Središte za nadzor zračnog prostora HRZ-a sudjelovati u vježbi kao jedno od glavnih zapovjednih centara, koje će određenih dana kontrolirati i zapovijedati većim dijelom savezničkih zrakoplova pri izvođenju napadnih i obrambenih zračnih operacija.

Komentirajući zajedničko uvježbavanje hrvatskih, američkih i drugih partnerskih snaga na vježbi „Astral Knight“, zapovjednik 10. AAMDC-a brigadni general Gregory J. Brady istaknuo je zadovoljstvo činjenicom što je njegova postrojba dio povijesnog prvog razmještaja Patriota u Hrvatskoj.

„Protuzračna obrana je timska djelatnost i ne postoji sustav koji može sam ispuniti sve zadaće. Stoga mi je drago da uz sebe imamo pripadnike Hrvatske vojske s kojima surađujemo, zajednički provodimo vježbu te razvijamo zajedničke taktike, tehnike i procedure kako bismo podigli opću spremnost protuzračne obrane. No, najvažnije je što postižemo interoperabilnost što je i glavni cilj vježbe „Astral Knight“, zaključio je general Brady.

Zapovjednik Pukovnije PZO Hrvatske kopnene vojske, brigadir Alen Šimunić zahvalio je američkim partnerima na pruženoj prilici da se pripadnici postrojbe pobliže upoznaju sa sustavima Patriot.

„Razmjenjujemo znanja i iskustva u području provedbe protuzračne obrane u vrlo složenim operacijama. Iskustva koja dobivamo na takav način vrlo su važna u obuci naših pripadnika i razvoju naših sposobnosti“, rekao je brigadir Šimunić.

Zapovjednik Bojne zračnog motrenja i navođenja HRZ-a pukovnik Krešimir Tafra istaknuo je, da je postrojba u vježbi „Astral Knight 21“ dobila vrlo zahtjevnu zadaću da bude jedno od zapovjednih mjesta. Tu zadaću primarno nosi Središte za nadzor zračnog prostora koje sa savezničkim središtima kontrolira aktivnosti u zraku.

„Pripreme za vježbu otpočeli smo dosta rano, obučnim događajima sa slovenskim i američkim partnerima, u kojima smo uvježbavali zajedničke procedure i taktike. Dosada smo sve zadaće obavili besprijekorno“, ističe pukovnik Tafra dodajući da je vježba vrlo kompleksna te da obuhvaća i uvježbavanje s pedesetak zrakoplova iz raznih zemalja.

Zapovjednik Voda za upravljanje paljbom Pukovnije PZO, poručnik Bratović, s kolegama iz postrojbe sudjeluje u vježbi na taktičkoj razini zajedno s američkim kolegama.

„Razmjenjujemo iskustva, znanja i vještine, iz prve ruke saznajemo podatke, postupke i procedure kojima se Amerikanci koriste u uporabi sustava Patriot“, kaže poručnik dodajući da su pripadnici njegove Pukovnije u vježbi pridodani američkim vodovima.

Sustav MIM-104 Patriot temelji se na ustroju bojne. Bojna se sastoji od jedne zapovjedne bitnice, četiri paljbene bitnice i jedne bitnice za održavanje. Sam sustav Patriot se sastoji od 5 cjelina: radarski sustav, generator električne energije, stanica za upravljanje paljbom, stanica za vezu i lansirna rampa s raketama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...