GONGOVA ANALIZA U ŠEST GRADOVA Dukić prikupio najviše donacija za kampanju, čak 252 tisuće kuna

Na temelju podataka DIP-a, Gong i Code for Croatia objavili su pretraživu bazu podataka s pregledom donatora i troškova kampanje za gradonačelnika_cu u šest hrvatskih gradova: Zagreb, Zadar, Split, Osijek, Rijeka i Vukovar.

Državno izborno povjerenstvo objavilo je danas najveći dio financijskih izvještaja o donatorima i troškovima kampanje za lokalne izbore 2021. godine. Radi se o 4.200 posebnih  dokumenata koje Gong u suradnji s aktivistima i aktivistkinjama Code for Croatia skuplja u jedinstvenu, pretraživu bazu.

Najviše donacija, 252.500,00 kn prikupio je HDZ-ov zadarski gradonačelnik Branko Dukić koji se kandidirao za još jedan mandat. Do 5. svibnja, najviše je 579.861,02 kn, u kampanju uložio SDP-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Joško Klisović.

Primjetan je nesrazmjer u iznosima donacija koji je znatno manji od iznosa u kampanju uloženih sredstava. Tako je Klisović na tek 3. mjestu među kandidatima za zagrebačkog gradonačelnika_cu s prikupljenih 132 tisuće kuna, dok je na prvom mjestu Vesna Škare Ožbolt s donacijama u visini 240.625,00 kn.

Podaci se u pregledu mogu filtrirati po gradu, dok se u pretraživanju mogu pregledati po kandidatima i prema donatorima. Radi se o još uvijek nepotpunim podacima iz preliminarnih izvješća koja se objavljuju tjedan dana uoči izbora. Potpuni podaci o financiranju i donatorima kampanje za lokalne izbore, na kojima je istaknuto više od 700 listi, bit će objavljeni tek mjesec dana nakon izbora.

“Serijom video spotova, infografika, vizuala i objava na društvenim mrežama i web stranici nastojimo građane i građanke informirati o njihovim pravima i mogućnostima, upozoriti ih na kršenja izbornih pravila, ukazati na nepravilnosti, kao i potaknuti njihov angažman. Osim kampanje, Gong svakodnevno odgovara na desetke upita građana i građanki o različitim aspektima izbora i do sada smo pomogle preko stotinu građana_ki. Isto tako, prijavljujemo nadležnim tijelima nepravilnosti u izbornoj utakmici, vrlo često u suradnji upravo s građankama. Objavile smo i kratki vodič o lokalnim izborima 2021. kako bi na jednom mjestu pronašli odgovore na najčešća pitanja o izbornom procesu”, poručuju iz Gonga.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...