Google Photos: tjedan dana do kraja besplatne pohrane stižu dodatna objašnjenja

Google će 1. lipnja ukinuti besplatnu neograničenu pohranu fotografija visoke rezolucije na svoj servis Google Photos. Nakon tog datuma sve nove fotografije će biti oduzimane od limita, koji na besplatnim računima iznosi 15 GB, no ovaj je potez otvorio i mnoga druga pitanja. Što će biti s do sada uploadanim fotkama? Hoće li se nešto izbrisati? Kako ću znati koliko još imam mjesta za Gmail i Google Drive?

Kako bi korisnicima dodatno pojasnili što će se i kako za njih promijeniti, tjedan dana prije uvođenja nove politike računanja kvota na cloud pohrani. Njihova pojašnjenja kažu sljedeće.

Od sljedećeg utorka sve nove fotografije i video zapisi postavljeni na Google Photos oduzimat će se od kvota – od 15 GB u besplatnim paketima ili od većih kapaciteta unutar Google One pretplata. Postojeće fotografije postavljene u visokoj rezoluciji (do 16 megapiksela) bit će izuzeti od ove promjene, i ostat će netaknuti (najmanje još dvije godine).

Lakša provjera

Svaki korisnik, dok je prijavljen u svoj račun, može putem ovog linka provjeriti koliko mu je trenutačno zauzeće prostora na Googleovom oblaku. Osim stanja, Google će ponuditi i procjenu vremena, odnosno reći će vam koliko otprilike još mjeseci ili godina možete istim tempom koristiti njihove usluge prije nego popunite sav dostupan prostor.

Kako će se prostor popunjavati, a korisnici bližiti limitu, Google će ih putem aplikacije i e-maila na to upozoriti.

Lakše brisanje

Kako bi lakše za brisanje odabrali fotografije koje im bespotrebno zauzimaju prostor, korisnici će na raspolaganju imati i novi Googleov alat unutar aplikacije Photos. On će istaknuti mutne fotografije, screenshote i vrlo velike video zapise, za koje pretpostavlja da ih ne bi bila prevelika šteta izbrisati.

Zaključno, iz Googlea obećavaju kako će zauzeće prostora na oblaku biti svim korisnicima razumljivije predočeno. Tako će se fotografije koje su se do sada nalazile u kategoriji “High quality” preimenovati u “Storage saver”, što bi trebalo dočarati činjenicu da pohrana u toj kvaliteti “štedi prostor”, piše Bug.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...