Haker Denis Periša: “Malo je upita za darknet. Ljudi ovdje oružje kupe na sajmu u Benkovcu”

37-godišnji Šibenčanin Denis Periša jedan je od najpoznatijih hrvatskih hakera. Uz to je i politički aktivist, ali i čovjek koji je postao poznat kad je u šaku ugradio čip.

S obzirom na stečena znanja i iskustva kao računalni haker, za RTL objasnio je što je dark web, odnosno darknet, njegova suština i opasnosti koje ondje vrebaju.

“Dark web ili darknet, kako mi zovemo, je ukratko dio interneta koji se ne može pronaći na pretraživačima. Odatle i ime jer dolazi iz nekog ‘mračnog’ kutka interneta.
Nedavna istraživanja su pokazala da na skoro 3000 darknet stranica je više od 60% njih s ilegalnim materijalom.

Tu se mogu kupovati kreditne kartice, droge, oružja, krivotvoreni novac, razne pretplate na online servise… Platiš 100 dolara, dobiješ pristup nečijem računu sa 20.000 dolara”, kazao je.

Kratko je objasnio kako se koristi darknet.

“Postoji browser za to, to je TOR browser, on radi na principu enkriptiranih djelića stranice koje kasnije spaja u jednu čitljivu. Znači, nešto kao torrent”, kaže.

Kaže da se ne zna tko najviše koristi darknet. Dodaje da ga se dosta koristi u Latinskoj Americi. No, kaže da ga se u Hrvatskoj ne koristi puno.

“Malo. Zapravo čak i nemam nešto previše upita za taj dio interneta. Kod nas se oružje kupi na sajmu u Benkovcu, a droga je dostupna pri upitu svakog trećeg stanovnika”, kaže.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...