Hoće li ovog ljeta covid putovnica biti ulaznica za sve? Beroš: “To je mogućnost”

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je odgovarao na novinarska pitanja, a jedno od njih bilo je hoće li covid putovnica ovoga ljeto biti ulaznica za sve?

“Ako dozvolimo virusu da ostane među nama, morat ćemo naći neki način suživota. Hoće li to biti covid-putovnica, certifikat koji će nam omogućivati razne aktivnosti, od putovanja, koncerata, ulaska u dućane, to ćemo vidjeti. Nadam se da ćemo kao društvo pokazati zrelost, da ćemo postići razinu procijepljenosti koja će potjerati virus iz populacije i da ćemo se vratiti u normalne tijekove. Možda je to što ste rekli jedna od mogućnosti, međutim aproksimativno je pitanje i ne mogu decidirano odgovoriti”, odgovorio je.

Kazao je i da su napravljene sve pretpostavke da se dostigne cilj od 55 posto cijepljenog odraslog stanovništva.

“Kada je riječ o procesu cijepljenja, jasno je da ga možemo podijeliti u dvije etape. Onu kada smo dobivali manje cjepiva, a nismo sami bili u genezi tih zbivanja jer su određene farmaceutske kompanije podbacile, i druga etapa koja je počela početkom svibnja kada su počele pristizati veće količine cjepiva. Vlada je napravila iznimne napore da i u tim okolnostima slabijeg dolaska cjepiva dobijemo akceleracijske doze Pfizerova cjepiva, tako da smo u konačnici omogućili svakom građaninu da se cijepi ako to želi. Moja želja je cijepiti što više građana jer je to najbolji put borbe protiv epidemije. Dolaskom većih količina cjepiva svi županijski zavodi dobili su jasne naputke da moraju ubrzati proces cijepljenja i da je cilj trošiti dnevne količine cjepiva koje će dolaziti u županije. Ne očekujem da će se svaki dan potrošiti sve, ali to je naša namjera. Cjepivo i organizacija su tu, građani su treći faktor koji se mora ostvariti da bismo postigli taj cilj. Moramo osvijestiti građane da se žele cijepiti, kazao je Beroš, dodajući da je na današnji dan 919.139 građana koji su cijepljeni barem jednom dozom, prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...