Hoće li se protiv korone cijepiti i djeca? Infektolog: “Razloga za uznemirenost roditelja nema”

Američka agencija za lijekove odobrila je da se Pfizerom cijepe i djeca od 12 do 15 godina. Europa o tome još razmišlja.

Mnogi roditelji ostali su zatečeni ovim podatkom. Pitaju se hoće li to, malo po malo postati obveza cijepiti i djecu? Je li djeci uopće potrebno cjepivo? Stalno se govorilo da su njihovi simptomi jako lagani.

Predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split prim. dr. sc. Ivo Ivić u Dnevniku Nove TV je objasnio o čemu se radi.

“Razloga za uznemirenost roditelja uopće nema. Cjepivo nije obavezno ni za odrasle. Neće onda biti ni za djecu. No, to je dobra vijest”, kazao je Ivić.

“Ima među djecom onih koji imaju kronične bolesti, plućne bolesti za koje je uputno da se cijepe i zaštite i onemoguće ozbiljne komplikacije ako se zaraze s koronavirusom”, rekao je Ivić.

“S druge strane, djeca, iako je to neizmjerno rjeđe nego kod odraslih, obolijevaju od teških oblika bolesti, takozvani hiperinflamatorni sindrom u kojem može doći do zatajivanja brojnih organa, pa u krajnjoj liniji i smrtnog ishoda”, rekao je Ivić.

“I u djece zna bolest biti ponekad ozbiljna, ali neusporedivo sa starijim i kroničnim bolesnicima”, istaknuo je Ivić.

Cijepljenje dobrovoljno, ali…

I za odrasle se isprva govorilo da je cijepljenje dobrovoljno, ali potvrda o cijepljenju postala je uvjet za prelazak granice i slično. Hoće li se to na kraju dogoditi i s djecom?

“Ja to ne znam i ne mogu govoriti. Djeca ne mogu ni u školu ako nisu ispunila svoj kalendar cijepljenja. Uvijek se pojavljuju neka ograničenja i ona su izraz potrebe za kolektivnim životom. Ne možete živjeti u zajednici, složenoj, poput gradova velikih i država, a da se svi ne pridržavamo određenih principa i zaštite kad je to potrebno da bi sačuvali svoje i zdravlje ostalih ljudi”, rekao je Ivić.

Neki odustaju od AstraZenece

Slušamo ovih dana kako neki posve odustaju od AstreZenece, drugi ne. Puno je stalno novih informacija. Razumljiv je strah roditelja. Već je pitanje hoće li se i skroz mala djeca morati cijepiti?

“Ja bih priču o djeci spustio na nižu razinu. Mislim da se sada gradi priča koja nema nikakvoga temelja”, kazao je Ivić.

“Nitko nikad nije najavio i to neće ni biti, da se djeca moraju cijepiti. Hoće li biti ograničenja u vezi s putovanjima u druge zemlje, ja vam to ne mogu kazati”, rekao je Ivić.

“Vjerujem da će se sve odluke o djeci i cijepljenju djece biti u skladu s onim što bude Europska agencija za lijekove preporučila i to ćemo i mi uglavnom prihvatiti”, rekao je Ivić.

“Što se tiče ovih država koje obustavljaju cijepljenje s AstraZenecom, ja to doživljavam kao preuveličavanje stvari.  Svakodnevno umre od COVID-a više ljudi nego što će bilo kakvu nuspojavu imati na ovo i bilo koje drugo cjepivo, a da ne govorimo o teškim nuspojavama ili nuspojavama sa smrtnim ishodom”, kazao je Ivić.

“Ako se želimo uključiti u normalan život, mislim da je to potpuno jedna beznačajna priča”, zaključio je Ivić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...