Iz koalicije “Srcem za Zadar” najavili gradnju stadiona koji će se zvati po Hrvoju Ćustiću: “Preminuo je zbog nemara Gradske uprave koja je novac za obnovu bacala kriminalcima i profiterima”

“Zadar je grad bez kulture, to očitovanje nedostatka kulture prisutno je na svakom koraku. U zadarskim kvartovima nemamo posebne indentitetske obrasce, nemamo izgrađenu svijest o tome da u svakom kvartu postoji nešto zadarsko i posebno..”, rekao je danas kandidat za gradonačelnika Marko Vučetić, prilikom predstavljanja Programa za lokalne izbore pod nazivom “Obrazovanje, znanost, kultura i sport” koalicije “Srcem za Zadar”.

-Obrazovanje nam nudi da usvajanjem znanja postajemo svjesniji i slobodniji i usvajamo mehanizme zauzimanja za sebe i ugradnju naše spoznaje u život grada Zadra. Kad ugradimo ono što smo spoznali, tek tada Zadar postaje grad kulture. Danas se nitko ne sjeća Miroslava Krleže koji je obnovio ovaj grad nakon Drugog svjetskog rata, prijeti nam zaborav don Pave Kere koji dolazi iz područja crkvene strukture, a prijeti nam zaborav i Ive Petriciolia koji je bio vjerni i brižni pratitelj svega što Zadar jest u povijesnom smislu i onoga što Zadar treba postati, rekao je Vučetić.

Kako je rečeno iz koalicije, odgoj i obrazovanje u Zadru u posljednjih 30 godina obilježeno je negativnom selekcijom, klijentelizmom i nepotizmom. Izgrađena je samo jedna jedina osnovna škola i to ona na Bilom Brigu koja ne poštuje zakon o pedagoškom standardu, budući da radi u dvije smjene, iako je taj zakon na snazi već godinama.

-Druga škola koja se gradi je ona na Novom Bokanjcu i u vlasništvu je Zadarske nadbiskupije kojoj je grad dao preko 12000 četvornih metara i jasno financira, odnosno, dao je 25 milijuna kuna novca poreznih obveznika za izgradnju, a nad tom školom nema nikakvu jurisdikciju. Pitanje je tko će se sve moći upisati u tu školu. Kulturni identitet Zadra nazaduje, njeguje se provincijalizam i osrednjost. Kultura mora biti slobodna od političkih okova, a rezultat uplitanja u kulturu je ovo što imamo danas. Potrebno je izgraditi i novu zgradu HNK jer ova postojeća ne zadovoljava uvjete jer nažalost u njoj ne možemo gledati predstave velikih ansambala, baleta, itd.. Kulturni sadržaj treba približiti i stanovnicima otoka, a Sveučilište jače uključiti ne samo u kulturni život već i gospodarski, rekao je Ivan Matešić.

Kako je naglasio Ante Rubeša iz Akcije mladih, svjedoci smo da su sva kvartovska igrališta neopremljena i infrastruktura je u jako lošem stanju.

U našem programu prvo što ćemo napraviti po pitanju sporta je obnova svih sportskih igrališta u svim mjesnim odborima. Školska igrališta osnovnih škola su zapuštena i neosvijetljena i to će nam također biti prioritet. Dat ćemo sve napore da u svom mandatu izgradimo nogometni stadion, a postoji inicijativa da bi se on nazvao po tragično preminulom Hrvoju Ćustiću koji je upravo preminuo zbog nemara Gradske uprave koja je bacala novac raznim profiterima i kriminalcima kojima se dan danas sudi i koji su taj novac, umjesto u obnovu, transferirali ka svojim privatnim partnerima i ispražnjivali u svoj džep. Ponašali su se kao da im je to kućni budžet, a ne proračun za sport, odnosno, nogomet, kazao je Rubeša i najavio izgradnju kompleksa sa tri futsal dvorane, budući da je to, kako je rekao, najrasprostranjeniji sport u Zadru.

-Činjenica je da rekreativci i polu profesionalci zauzimaju termine u školskim dvoranama pa i na Višnjku, Mocirama i dvorani u OŠ Bili Brig. Oslobodit ćemo prostor za ostale sportove. Juniori i kadeti košarkaških klubova treniraju u dvoranama koje nisu grijane usred zime u 10 sati navečer i to je žalosno.

Višnjik nije naš, nije javna ustanova, želimo terene slobodne za sve. Dioničko društvo je na tržištu kapitala i nesavjesnim upravljanjem tvrtkom, možemo se dovesti u situaciju da izgubimo bogomdan prostor u centru grada koji je svim Zadranima na raspolaganju.

U pretumbaciji na Višnjiku atletika je izbačena s tog prostora na način da se nije ponudila alternativa.

Atletski savez RH je Višnjiku ukinuo licencu za održavanje bilo kakvih atletskih sadržaja upravo zbog činjenice da je trava maknuta i postavljena plastična i da nije staza obnovljena kako treba. Samo šest staza umjesto devet, rekao je Rubeša i osvrnuo se na ideju izgradnje olimpijskog bazena.

-Olimpijski bazen je apsurd. Unutarnji bazen ima 32 metra i to je bazen za vaterpolo, jer kao nisu imali sredstava, dok je za košarkašku dvoranu na Višnjiku tri puta preplaćen proračun.

Upoznati smo s optužnicom za KK Zadar koja je nedavno izašla u javnost i mogli smo vidjeti aktere koji su sudjelovali u dugogodišnjoj pljački kluba. Danas Zadar, umjesto da financira omladinski pogon KK Zadra, prebija novac preko KK Zadra, odnosno, uplaćuje 10 milijuna kuna kao pomoć, a Grad Zadar taj novac ne ulaže u omladinski pogon već plaća troškove prema Višnjiku, vezano za komunaliju, zaključio je Rubeša.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...