Jesu li maske na otvorenom beskorisne? Mogućnost da se zarazite je manja od jedan posto

Kada je američki Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC) prošlog mjeseca objavio nove smjernice za nošenje maski, naveli su da se ‘manje od 10 posto’ prijenosa covida-19 događa na otvorenom, piše New York Times.

Brzo je to postala “ljestvica” učestalosti zaraze izvan zatvorenog prostora – ipak, ta brojka uvelike zavarava.

Čini se da se djelomice temelji na pogrešnoj klasifikaciji nekog prijenosa Covida koja se stvarno dogodila u zatvorenim prostorima (kao što je objašnjeno u nastavku). Pitanje je i krajnji oprez dužnosnika američkog Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti da su ljestvicu stavili “tako visoko” – 10 posto.

Dr. Muge Cevik, virolog sa Sveučilišta St. Andrews tvrdi kako je ta granica “veliko pretjerivanje” i da je udio prijenosa koji se dogodio na otvorenom ispod 1 posto, a može biti i ispod 0,1 posto.

Osim toga, čini se da su rijetki slučajevi vanjskog prijenosa koji su se doista dogodili, gotovo svi uključivali mjesta s gužvama ili bliski razgovor.

Reći da se manje od 10 posto prijenosa covida događa na otvorenom, slično je tvrdnji da morski psi napadaju manje od 20.000 kupača godišnje – zapravo je stvarna brojka napada morskih pasa 150. Istina, ali i zavaravanje, tvrdi NY Times, prenosi RTL.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...