Još uvijek se ne zna hoće li biti potpora u lipnju, poslodavci upozoravaju: “Naglo ukidanje potpora bila bi propast”

Stanje u hrvatskom gospodarstvu, posebice na tržištu rada, posljednjih 15 mjeseci umnogome ovisi o državnoj pomoći, odnosno potpori za očuvanje radnih mjesta. Dosad je kroz tu potporu država isplatila ukupno više od 10,5 milijardi kuna, broj nezaposlenih cijelo to vrijeme držao se pod kontrolom, trenutačno je nešto veći od 141 tisuću i za dvije tisuće je manji nego u ožujku prošle godine, a čak 16 tisuća manji nego u istom mjesecu prošle godine.

Podaci bi sigurno bili znatno drukčiji da nije državne pomoći tvrtkama, a posebice one za očuvanje radnih mjesta, kao i pokrivanja fiksnih troškova. No hoće li te mjere pomoći postojati i u lipnju, trenutačno se ne zna, kao što se ni u prethodnom razdoblju do kraja nekog mjeseca nije znalo hoće li se potpora produljiti i u sljedećem mjesecu. Poduzetnici su na tu neizvjesnost već navikli, pa će tako još nekoliko dana čekati za odluku na lipanj, jer premijer Andrej Plenković jučer nije jasno rekao hoće li i pod kojim uvjetima potpore za očuvanje radnih mjesta postojati i u lipnju, ističući da Vlada razmatra situaciju, piše Novi list.

Otvaranje gospodarstva

– Ukoliko budu postojala ograničenja i dalje tijekom lipnja, utoliko ćemo voditi računa da budemo onakvi kakvi smo bili sve ovo vrijeme, a to je da smo uz hrvatske radnike i uz poslodavce, kazao je premijer odgovarajući na pitanje hoće li se mjera potpore za očuvanje radnih mjesta produžiti i u lipnju. Iz te bi se izjave moglo zaključiti da potpora neće biti ako više ne bude epidemioloških mjera, odnosno ograničenja u poslovanju na tržištu. Već ranije iz Vlade su upozoravali na to da potpore ne mogu vječno trajati i da će jednom kad se gospodarstvo u potpunosti otvori prestati i isplate potpora za očuvanje radnih mjesta.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavca Damir Zorić ističe da bi bilo najgore naglo prekinuti pomoć gospodarstvu kad su u pitanju potpore za očuvanje radnih mjesta, ali i nadoknada fiksnih troškova jer bi to moglo ugroziti sve dobro što je po tom pitanju Vlada dosad napravila.

– Vlada je doista dala znatna sredstva da se očuva zaposlenost, u jednom trenutku pomagala je isplatu plaća za 680 tisuća radnika, zato nam zaposlenost nije pala. Ali da se sutra ukinu sve epidemiološke mjere i svima omogući rad bez ograničenja, brojne tvrtke ne bi mogle poslovati bez pomoći države. To nažalost ne ide preko noći. Da se pandemija potpuno ugasi preko noći i da se ukinu sve epidemiološke mjere, najgore bi bilo sada ukinuti i sve mjere pomoći jer bi se time ugrozilo sve dobro što je Vlada postigla. Neke bi tvrtke morale prestati poslovati, druge bi morale otpuštati radnike, upozorava Zorić za Novi list.

Naglašava da bi ukidanje potpora posebice pogodilo manje, obiteljske tvrtke i obrte koje zapošljavaju primjerice tri, četiri ili pet radnika, koje su u najvećem broju slučajeva korisnici potpore za očuvanje radnih mjesta.

– Manje, obiteljske tvrtke teško će se oporaviti ako naglo ostanu bez pomoći države iako su im se ukinula sva ograničenja za rad. Oni su svoje rezerve iscrpili već u prvom udaru korone i bez pomoći države morali bi zatvarati svoje poslovanje. A to onda znači da cijela obitelj ostaje bez posla i bez prihoda, jednom kad se takve tvrtke zatvore, one teško ponovo počinju poslovati, kaže Zorić.

Mala poduzeća

Iako naravno među korisnicima potpora ima i onih koji zapošljavaju nekoliko desetaka ili nekoliko stotina radnika, isplata potpora za ožujak sugerira baš to da su u većini korisnici potpora s manjim brojem radnika.

Tako je u ožujku potpore dobilo 39.582 poslodavca za 124.021 radnika, što znači da su u prosjeku zapošljavali tri radnika. Za potpore za ožujak država je opet izdvojila gotovo pola milijarde kuna, odnosno nešto više od 473 milijuna kuna i sigurno u situaciji smanjenje gospodarske aktivnosti nije lako svaki mjesec pronaći taj novac. Jedan je to od razloga, uz plaćanje duga u zdravstvu, i za rebalans proračuna koji je premijer najavio za lipanj i u kojem će država nastojati, kako je kazao »uzeti u obzir sve okolnosti, novac uložen u zdravstvo, u očuvanje radnih mjesta te niz drugih aktivnosti koje je Vlada morala poduzeti kako bi osigurala normalno funkcioniranje države i svih njezinih sastavnica. Iako za travanj isplate još traju, država je na isplatu potpore za taj mjesec potrošila gotovo 243 milijuna kuna i potporu je dobila 18.691 tvrtka za 64.438 radnika.

Situacije u proračunu i visokih iznosa koje država mora odvojiti za potpore za očuvanje radnih mjesta svjestan je i Zorić, ali kaže da je nastavak određene pomoći i dalje nužan kako taj novac ne bi bio uzalud potrošen.

Konac djelo krasi

– Konac djelo krasi, država je napravila puno za očuvanje zaposlenosti i ne bi sada to trebala ugroziti jer mora izdvojiti dodatan novac, što je puno manje od onoga što je dosad isplatila, kaže Damir Zorić.

– Ne bi bilo dobro da dio dosad isplaćenog bude bačen u vodu jer bi prestanak potpora sigurno značio gašenje tisuća radnih mjesta. Uostalom država će onda ionako mjesecima imati trošak na burzi za nezaposlene. A kad se jednom ugasi radno mjesto, teško ga je ponovo otvoriti, ističe Zorić. On se nada da će država ipak nastaviti pomagati gospodarstvu, ako se i ukinu epidemiološke mjere, te da će se umjesto toga ubuduće držati samo kriterija o padu prihoda dok manje i srednje tvrtke ne stanu na svoje noge.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...