Kad treba prestati piti kavu ako se želite naspavati?

Mnogi započinju dan šalicom kave i kofein im je dio rutine podjednako kao pranje zuba ili oblačenje. Navika pijenja kave produži se ponekad i na poslijepodne ili večer, a onda možda ležite u krevetu i pitate se zašto ne možete zaspati i gdje ste pogriješili.

Kako bi odgovorili na pitanje kako pametno konzumirati kofein, odnosno kako ne dozvoliti da kofein utječe na odmor i spavanje, novinarka CNN-a razgovarala je s Robom M. van Damom, epidemiologom i nutricionistom sa Sveučilišta Singapur. On objašnjava koliko je kofeina previše i što treba znati o tome zašto kofein na svaku osobu utječe drugačije.

Kako ocijeniti kad popiti zadnju kavu da ne ometa san?

Premda to zvuči kao jednostavno pitanje, nažalost nema univerzalnog odgovora, kaže van Dam. To je, naravno, zato što ljudi različito reagiraju na kofein.

Ako osjetite iznenadnu nervozu, drhtavicu ili promjenu u otkucajima srca, to može značiti da ste popili previše kofeina. To će onda utjecati i na kvalitetan san.

Najbolje bi bilo da svatko za sebe provede eksperiment i otkrije nakon kojeg vremena mu kava može poremetiti san.

Ističe da životni stil ima utjecaja na unos kofeina. Primjerice, pušači procesuiraju kofein u jetri dvostruko brže od ostalih pa će oni moći kasnije piti kavu. Utjecaj imaju i drugi faktori, poput kontracepcijskih pilula (uz njih se kofein dvostruko sporije procesuira), ali i genetike.

Koliko kofeina je previše?

Generalno, zdravstvene institucije preporučuju da unos kofeina ne bude veći od 400 miligrama po danu, i manje. Jedna šalica kave ima otprilike 100 miligrama kofeina pa se već i četiri šalice dnevno smatraju gornjom granicom.

Prema nekim drugim preporukama unos ne bi trebao prelaziti 200 miligrama po danu.

Je li kofein koristan?

Kofein vas doista može razbuditi i malo potaknuti energiju. Zato za ljude s jačim dnevnim tempom ili onima s niskim tlakom kofein može biti koristan. No, ne treba svakome kava. Osobe koje imaju dovoljno energije i inače dobro spavaju, ni ne trebaju kofein. A nema razloga da pijete kavu ako vam ne treba, ističe van Dam.

Što se tiče utjecaja kofeina na zdravlje, u smislu rizika od raka ili razvoja kardiovaskularnih bolesti, istraživanja pokazuju da kava u umjerenim količinama nema štetnih učinaka, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...