Majka poginulog pilota Novkovića: “Istraga oko njegove smrti još nije završila, boli me čitati neistine”

Adela Novković, majka pilota natporučnika Marka Novkovića (31) koji je poginuo prije  godinu dana zajedno sa kolegom Lukom Jagatićem, kaže kako istraga oko pogibije njenog sina još uvijek traje…

– Svi su ga uvijek hvalili, bio vrhunski pilot i nije bez razloga završio u Krilima oluje – rekla je za 24 sata, kroz suze Adela Novković, majka poginulog pilota natporučnika Marka Novkovića.

Natporučnik Novković i kolega mu poručnik  Luka Jagatić (25) poginuli su prilikom trenažnog leta u školskom zrakoplovu Zlin 242L, koji se srušio u mjesto Biljane Donje blizu Zadra 7. svibnja 2020. Istraga oko pogibije dvojice pilota još traje.

– Još se ništa ne zna jer je istraga u tijeku. Još nije završila. Ali boli me čitati neistine – dodala je majka.

Odmah nakon nesreće, pojavili su se, naime, anonimni svjedoci koji su prije dovršetka službene istrage tvrdili da je avion bio prenisko za izvođenje akrobatske figure “zvono” koja se  trebala izvesti “na puno većoj visini koja jamči izvlačenje u slučaju da stvari pođu po zlu”.

“Znalci” su zaključili  da je Zlinom puno teže upravljati i da je puno slabiji zrakoplov od PC-9 Pilatusa pa da se stoga  tako rizične aviofigure trebaju raditi na visini od čak dva do tri kilometra. To zapravo prejudicira pogrešku pilota, što je bolno za članove obitelji Marka Novkovića, koji je bio jedan od najvećih pilotskih talenata Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te je kroz godinu dana postao član akrobatske skupine “Krila Oluje”.

Neki mediji navode da je obitelj  poginulih pilota podigla tužbu protiv MORH-a.

– To nismo bili mi – kazala nam je majka pilota Novkovića koji je rođen u Melbourneu u Australiji ali se vratio u Zadar 2013. godine te  postao inženjer aeronautike. Sudjelovao je u operaciji potpore miru KFOR-a na Kosovu, a za rad su ga ocjenjivali najboljim ocjenama.

I koncem siječnja 2020. Hrvatska je izgubila dvojicu pilota u  padu borbeno-izviđačkog helikoptera “Kiowa” tijekom uvježbavanja brišućeg leta. Tada su poginuli bojnik Marin Klarin i natporučnik Tomislav Baturina.

Obitelj bojnika Klarina podnijela je tužbu protiv MORH-a te traže odštetu od 1,3 milijuna kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...