Marcelić o drugom krugu: “Situacija će biti dinamična kao nikad do sad, ključno je pozicioniranje Enija Meštrovića”

Zadarski sociolog Sven Marcelić komentirao je rezultate izbora i otkrio što možemo očekivati u drugom krugu.

-Ponešto sam iznenađen lošim rezultatom HDZ-a s obzirom na nisku izlaznost. Gledam podatke DIP-a, dosadašnji rezultati HDZ-ovih kandidata su do sada bili oko 13, 14 tisuća glasova, pa je prema sadašnjem tempu upitno hoće li Dukić doći do 10 tisuća glasova, a to znači da imamo ozbiljan pad broja glasača koji su dali glas HDZ-u. Imat ćemo drugi krug Vučetić- Dukić, a iznenađenje koje je malo tko predvidio je odličan rezultat Enija Meštrovića, odnosno Ričarda, gdje se vidi da na neki način postoji zamor politikom establišmenta. Ono što smo mogli pratiti u najavama drugog kruga, vidjeli smo da HDZ igra na onu klasičnu priču “mi smo prvi”, no mogli smo vidjeti i da su išli i na svoju klasičnu priču u kojoj Dukić izoliran, a istureni su Kalmeta, Longin i Erlić. Dukića će se štititi od javne komunikacije, rekao bih s razlogom i izbjegavat će se polemike s Vučetićem jer Dukić zaista ne bi dobro prošao u komunikacijskom smislu, kaže Marcelić, dodajući kako će u drugom krugu ključnu ulogu odigrati Enio Meštrović.

-Ključ svega je pozicioniranje Enija Meštrovića i to će biti nešto što će itekako determinirati ono što će se događati u drugom krugu. Pretpostavljam da će biti veliki pritisak s obje strane da se on izjasni, da da ili ne da podršku. Imat ćemo puno dinamičniju situaciju nego što je to bilo ikada do sada. Ovaj put imamo drugačiju sliku, HDZ je izgubio Gradsko vijeće i ima kandidata koji je pao ispod 10 tisuća glasova i 40 posto. To su dvije stvari bez presedana u izborima za HDZ i osim što očekujem određenu količinu panike i mobilizacije u njihovim redovima, vjerujem da će se analizirati slabi rezultati, iako ovo ne znači da neće pobijediti, rekao je Marcelić.

 


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...