Mogu li košarkaši Zadra doći do prve titule državnog prvaka nakon 13 godina?

Susretom između Sonika Puntamike i Šibenke u petak završit će osnovni dio jubilarne 30. sezone prvog ranga hrvatske košarkaške lige, sada poznate pod nazivom HT Premijer liga. Niti jednima, niti drugima to neće biti susret od velike važnosti, budući da su obje momčadi osigurale nastup u doigravanju. Sonik će ondje ući kao šestoplasirana ekipa, no još uvijek ne znaju protivnika, hoće li to biti Split ili Gorica, dok će Šibenka u play-off kao prva iznad linije, osma, čime su za protivnika u četvrtfinalu doigravanja dobili najjaču momčad osnovnog dijela prvenstva, Zadar.

Posljednji poraz u veljači

Ekipa izbornika hrvatske reprezentacije, Veljka Mršića, trenutno se nalazi na fantastičnom nizu od 12 uzastopnih pobjeda u domaćem prvenstvu te su apsolutno zasluženo osvojili primat uoči završnice sezone. Posljednji koji im je „skinuo skalp“ bio je Zabok, i to još tamo krajem veljače (75:79) te, stoga, ne čudi što su Zadrani po mnogim kladionicama, pa tako i po Bet365 Hrvatska, veliki favoriti nasuprot Šibenke. Šibenčani, iako su dalje prošli kao posljednji, nisu „gubili glavu“, nego je taj prolazak bio podosta lagan, s obzirom na slabije igre ekipa koje su se smjestile iza na ljestvici – Vrosa Osijek, Alkara, Furnira koji će morati kroz dodatne kvalifikacije tražiti ostanak u HT Premijer ligi, te Hermes Analitice koja ispada u A-1 ligu, a ništa drugo nisu niti mogli dobiti nakon samo tri ostvarene pobjede u 33 utakmice.

Treća sezona zaredom na čelu

Svake sezone Zadrani su sve dominantniji u domaćem prvenstvu, pa su tako ovu regularnu sezonu završili na omjeru 29-4. Ovo im je već treća sezona zaredom koju završavaju na prvome mjestu, a drugi put u posljednje tri sezone u doigravanje ulaze s prve pozicije (prošla sezona je preuranjeno prekinuta sa Zadrom na čelu tablice). U sezoni 2018./19. kobna je bila Cedevita u polufinalu s 2:3 u seriji, iako su „Vitamini“ osnovni dio sezone okončali na četvrtoj poziciji.

Uvjerljiv dolazak do posljednje titule

Posljednja prvenstvena titula Zadrana datira još iz sezone 2007./08. kada su „Bijelo-plavi“ pod vodstvom Aleksandra „Ace“ Petrovića stigli do druge titule hrvatskog prvaka u klupskoj povijesti. Iz današnje perspektive pomalo neobično zvuči da je Zadar osvojio samo dva naslova domaćeg prvaka, a prvi je u klupske vitrine stigao 2005. godine. Petrović je 2008. godine Zadrane odveo do trofeja na jedan vrlo uvjerljiv način. U ligi za prvaka ostvarili su učinak od 13-1 pored tada jakog Splita, euroligaške Cibone, te Zagreba koji se sve više dizao i pojačavao. U polufinalu su upravo „Mravi“ pali s 2:1 u seriji, a u finalu Split je morao priznati konačni poraz u posljednjoj, petoj utakmici. Nikad poslije domaći naslov nije stigao u vitrine kluba s Jazina.

Nakon Šibenke, vjerojatno na Split ili Goricu

S ovom momčadi koju Zadar trenutno ima, mnogo toga mogu napraviti, pa čak i ponoviti famoznu 2008. godinu. Mješavina odličnih domaćih igrača s kvalitetnim Amerikancima, kao što su Onuaku, Justice i Carter, mogla bi uroditi plodom treneru Veljku Mršiću. Šibenka u četvrtfinalu ne bi trebala biti problem, ipak su je „Bijelo-plavi“ u obje prvenstvene utakmice ove sezone poprilično „nakantali“, kod kuće +40 (92:52), a u gostima s +18 (96:78). U polufinalu bi već mogao čekati ozbiljniji protivnik, vjerojatno Split ili Gorica, makar je u toj priči i Škrljevo, no znatno su slabiji od Splićana i Goričana. Pa nek’ u finalu dođe i Cibona. Zadar je i njih dvaput svladao u Premijer ligi. Može i još koji put…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...